ACTUALITATE

30 de ani de la Podul de Flori - eveniment istoric ce i-a reunit pe românii de pe ambele maluri ale Prutului

Moment istoric cu o încărcătură emoţională deosebită pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Pe 6 mai 1990, fraţii traversau Prutul, în ambele direcţii, fără vize, şi se bucurau să-şi revadă rudele şi prietenii, de care istoria nedreaptă i-a despărţit. Se împlinesc, aşadar, 30 de ani de la Podul de Flori, eveniment la care au participat peste un milion de români, dornici de Reunire.

Acum 30 de ani, în data de 6 mai 1990, a avut loc primul Pod de Flori, eveniment care i-a reunit pe românii de pe ambele maluri ale Prutului. Cortina de fier dintre URSS şi România a căzut, iar românii, despărţiţi de jumătate de secol, au aruncat flori pe apa râului şi s-au îmbrăţişat în libertate.

În acea zi, între orele 13 şi 19, oamenilor li s-a permis să treacă Prutul fără paşaport şi viză. De-a lungul frontierei de 700 de kilometri de pe Prut, au fost deschise opt puncte de trecere: Miorcani – Pererâta, Stânca – Costeşti, Iaşi – Sculeni, Ungheni – Pod Ungheni, Albiţa – Leuşeni, Fălciu – Ţiganca, Oancea – Cahul şi Galaţi – Giurgiuleşti. Evenimentele au fost organizate de Liga culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni, Asociaţia culturală Bucureşti-Chişinău şi Frontul Popular din Moldova. 

La întâlnirea fraţilor de sânge au participat mai multe delegaţii de pe ambele maluri ale Prutului din care au făcut parte politicieni, diplomaţi, preoţi, oameni de cultură. 

Peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului au venit la Podul de Flori să-şi vadă rudele, prietenii de pe celălalt mal. Cu sufletul deschis şi dornici de a fi aproape, ei au sărbătorit împreună.