ACTUALITATE

Alegerile prezidenţiale, un pericol de răspândire a infecţiei COVID-19. Nicolae Furtună: Pixul de acasă şi mănuşile nu rezolvă problema integral

post-img

Petrecerea alegerilor prezidenţiale în Republica Moldova reprezintă un risc major de răspândire a infecţiei COVID. Despre aceasta a declarat şeful ANSP, Nicolae Furtună, în platoul TVR MOLDOVA, menţionând că măsurile precum mănuşile şi pixul personal, adus de fiecare alegător, nu sunt o rezolvare a problemei.

Nicolae Furtună spune că deja este îngrijorat de modul în care derulează lucrurile, iar, în continuare, se aşteaptă că, candidaţii la prezidenţiale vor face „clounadă în asociere cu COVID”, cu acuzaţii şi insinuări.

Riscurile încep de la colectarea semnăturilor şi până la ziua în care oamenii vor veni la secţiile de vot. Nicolae Furtună s-a referit la corturile partidelor care sunt amplasate în această perioadă prin ţară, în care se strâng semnături:

„În corturi sunt 5-6 persoane, fără măşti, toţi umblă cu pliante şi îşi laudă candidatul. Toţi aceşti paşi sunt cu risc de a răspândi infecţia (…) Dacă era punctul meu de vede, eu interziceam aceste lucruri, cu  permisiunea de a utiliza televiziunile, online-ul, pentru a reduce la maxim contactul. Noi am avut discuţii pe platformă, dar am decis să nu ne implicăm în politic”, declară Furtună.  

Ce ţine de ziua alegerilor: „Pixul de acasă, cu mănuşi de acasă, nu rezolvă problema integral, ci parţial. Noi ne-am convis că COVID este mult mai complicat decât presupuneam noi la început. După jumătate de an de pandemie, toată lumea încă învaţă. Vom trăi şi vom vedea”, declară şeful ANSP.

Totuşi Nicolae Furtună se aşteaptă că după alegerile prezidenţiale, numărul infectărilor va creşte, aşa cum s-a întâmplat după fiecare eveniment major, cum este Paştele sau alte sărbători. Cu atât mai mult cu cât începe şi sezonul rece, care aduce şi infecţiile gripale.

„Până la 1 ianuarie noi n-o să scăpăm de COVID şi nu se ştie care va fi evoluţia pentru anul viitor. S-ar putea să fie similară cu cea din anul acesta”, conchide Nicolae Furtună.