Ambasadorul Germaniei la Chişinău: EaP este o prioritate a preşedinţiei Germaniei în Consiliul UE
Sursa foto:IPN Vizualizari:

Ambasadorul Germaniei la Chişinău: EaP este o prioritate a preşedinţiei Germaniei în Consiliul UE

Parteneriatul Estic (EaP) este o prioritate a preşedinţiei Germaniei în Consiliul Uniunii Europene. Declaraţia a fost făcută de ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Angela Ganninger, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN. Potrivit ambasadoarei, împreună cu statele Parteneriatului Estic, au fost identificate mai multe obiective asupra cărora se va acţiona în perioada următoare. Este vorba despre: crearea unei economii rezistente, durabile şi integrate, responsabilizarea instituţiilor, crearea unui stat de drept şi securitate, rezilienţă privind mediul şi clima, transformare digitală şi crearea unei societăţi echitabile şi incluzive.

Angela Ganninger a mai spus că acum au loc pregătirile pentru Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în luna martie 2021, un eveniment important pentru ţările Parteneriatului Estic. De asemenea, în perioada preşedinţiei Germaniei în Consiliul Uniunii Europene, aceasta planifică organizarea a altor trei evenimente mari.

Prima este Conferinţa pentru tineri a Forumului societăţii civile a Parteneriatului Estic, care va avea loc virtual. Priorităţile conferinţei vor ţine de climă, energie, consum şi deşeuri. Al doilea eveniment va avea loc la 22 octombrie – întâlnirea miniştrilor mediului ai statelor Uniunii Europene cu miniştrii din ţările Parteneriatului Estic. Ambasadoarea speră să poată fi un eveniment cu prezenţă fizică.  Cel de-al treilea eveniment anunţat este Business-forumul Parteneriatului Estic, planificat să se desfăşoare la Düsseldorf, în prima jumătate a lunii noiembrie 2020.

Ambasadoarea Germaniei a precizat că principiile de evaluare şi asistenţă pentru ţările din Parteneriatul Estic, pe durata Preşedinţiei Germaniei, vor rămâne aceleaşi. „Măsurile vor fi aceleaşi ca şi anul trecut, se vor folosi aceleaşi metode şi instrumente, dar depinde şi de discuţiile dintre parteneri, ar putea să apară şi altele. Principiul „mai mult pentru mai mult” ar putea rămâne valabil şi acesta va fi unul care ne va ghida. Cred că va rămâne, pentru că din perspectiva noastră este un sistem important”, a adăugat Angela Ganninger.

Ambasadoarea a mai spus că Uniunea Europeană şi Moldova îşi organizează relaţiile în baza Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb. „Acesta este cadrul prin care colaborăm cu Republica Moldova, ceea ce nu înseamnă că prin asta este influenţată relaţia Moldovei cu Federaţia Rusă. Moldova are relaţiile ei cu Federaţia Rusă şi cred că în perioada Preşedinţiei noastre noi vom consolida relaţiile cu Moldova, şi UE cu Federaţia Rusă”, a adăugat ambasadoarea Germaniei.

Germania deţine preşedinţia Consiliului UE în perioada 1 iulie-31 decembrie 2020.
Similare
RECOMANDĂRI