Ambasadorul României Daniel Ioniţă:  „În sprijinul care vine de peste Prut, întotdeauna veţi găsi şi un dram de dragoste”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorul României Daniel Ioniţă: „În sprijinul care vine de peste Prut, întotdeauna veţi găsi şi un dram de dragoste”

Republica Moldova şi România sunt nişte parteneri care pe arena internaţională se resepctă reciproc şi pot oricând conta pe sprijinul unui altuia. Declaraţia a fost făcută de Excelenţa sa Ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniţă, în cadrul unui interviu oferit pentru IPN.

Ambasadorul spune că România a acţionat întotdeauna în Republica Moldova cu un profund respect faţă de cetăţenii Republicii Moldova şi în deplină conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.

„Pentru că am vrut cu adevărat să fim parteneri serioşi şi să ştiţi am reuşit să fim avocaţii parcursului european al Republicii Moldova, poziţie pentru care am primit critici din partea unor parteneri fie din Vest, fie din Est.

Însă întotdeauna cred că România a dat dovadă de seriozitate şi responsabilitate, atunci când a abordat relaţiile cu Republica Moldova, iar în relaţia noastră bilaterală de 28 de ani au fost şi momente mai bune şi momente mai rele. Însă, indiferent de trecut, indiferent de prezent şi indiferent de evoluţiile viitoare, cred că nu poţi să evadezi nici din istorie şi nici din geografie”, a declarat Daniel Ioniţă în cadrul unui interviu pentru IPN.

Excelenţa sa spune că, pe lângă faptul că pe cetăţenii Republicii Moldova şi pe cei ai României îi desparte Prutul, totuşi, îi unesc multe alte lucruri şi valori:

„Ne uneşte limba, ne uneşte istoria, ne unesc obiceiurile, ne uneşte felul nostru de a fi. Ne uneşte, cred eu, dorinţa noastră ca împreună să contribuim la o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului. Ne uneşte, sper eu, într-o proporţie majoritară, dorinţa noastră comună de a ţine Republica Moldova orientată pe calea sa europeană şi ne uneşte dorinţa de a realiza în acest sens o serie de proiecte cu un pronunţat caracter pragmatic în folosul tuturor cetăţenilor”.

Mai mult, Prin Parteneriatul Strategic, România s-a angajat să transfere Chişinăului toată expertiza de care Republica Moldova are nevoie pentru a face posibilă această apropiere de Uniunea Europeană. La fel, în ultimii ani, România a oferit ajutor financiar pentru Republica Moldova şi pentru cetăţenii ei, iar în fiecare sprijin financiar, spune Daniel Ioniţă, vom găsi şi un drag de dragoste.

„Slavă Domnului, România este acum în postura de donator şi de asistenţă oficială pentru dezvoltare, iar în cadrul acestei asistenţe Republica Moldova a reprezentat principalul stat recipient de această asistenţă. Înainte să fim şi noi integraţi în NATO şi în UE, şi noi am fost ajutaţi de alţii. Însă, întotdeauna în sprijinul care vine de peste Prut, întotdeauna veţi găsi şi un dram de dragoste în tot ce facem noi aici”, mai spune Ambasadorul României.
 
Similare
RECOMANDĂRI