Ambasadorul României: Pentru a atinge obiectivul de integrare europeană, trebuie toţi să privească în aceeaşi direcţie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorul României: Pentru a atinge obiectivul de integrare europeană, trebuie toţi să privească în aceeaşi direcţie

Pentru a atinge obiectivul de integrare europeană este nevoie ca toată lumea să fie aliniată la acest obiectiv şi toţi să creadă că acest obiectiv reprezintă singura cale prin care poţi să asiguri prosperitatea, stabilitatea şi viitorul cetăţenilor. Este nevoie, de asemenea, şi ca forţele politice să privească în aceeaşi direcţie. Aşa s-a întâmplat în România, care de 13 ani este membră a Uniunii Europene. Declaraţiile au fost făcute de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, în cadrul unui interviu tematic cu ambasadori ai statelor membre ale UE, făcut în contextul Zilelor Europei, transmite IPN.

„În România a existat un consens naţional asupra acestui subiect. România a realizat că singura ei direcţie este către vest şi numai către vest prin integrarea în Uniunea Europeană şi am pus toţi osul la treabă. Atât timp cât ai în societate ai o majoritate care-şi doreşte integrarea europeană ar trebui să se ţină cont de această majoritate şi să se acţioneze în direcţia respectivă” a declarat Daniel Ioniţă.

Potrivit diplomatului, anii care au precedat integrarea României în UE au fost nişte ani grei, plini de provocări, dar şi de reuşite. Societatea românească a ieşit din anul 1989 fiind marcată de o serie de probleme. A fost o perioadă plină de tulburări interne, dar a fost o perioadă în care societatea română a reuşit să se mobilizeze şi să parcurgă reformele necesare, care au făcut posibil ca în 2004 România să se integreze în NATO. A doua faţă a monedei respective, numită integrare europeană şi euroatlantică, a fost reprezentată de momentul din 2007 când România a făcut pasul în interiorul Uniunii Europene.

De la aderarea României la UE s-au pornit schimbări în sectorul justiţiei şi nu doar, susţine Daniel Ioniţă. A început consolidarea instituţiilor democratice, cooperarea împreună cu toate instituţiile responsabile din cadrul administraţiei pentru a promova obiectivul de aderare a României la Uniunea Europeană. „A fost un obiectiv important de politică externă, dar până la urmă, Uniunea Europeană la momentul de faţă ţine de politica internă a României, nu mai este un obiectiv de politică externă”. Aceasta a însemnat, spune ambasadorul, crearea de mecanisme de cooperare eficiente între toate instituţiile administraţiei publice locale şi centrale. A fost un efort multidisciplinar, multisectorial care a afectat în egală măsură toate instituţiile statului, dar s-a ştiut ce se doreşte şi s-a lucrat în acest sens.

Ambasadorul României, susţine că integrarea în NATO le-a adus românilor securitate, iar integrarea în UE a adus pentru toţi românii stabilitate personală şi prosperitate. S-au deschis automat cele patru libertăţi. Românii au putut să circule liber, să lucreze în statele membre UE la egal cu ceilalţi cetăţeni UE, a fost asigurată egalitatea de capital, de investiţii şi idei. Au crescut substanţial investiţiile directe în România. Aceste investiţii, declară Daniel Ioniţă, au creat o excelentă bază de prosperitate economică directă pentru toţi cetăţenii României. Salariul mediu pe economie a crescut atât încât acum se apropie de media europeană.

În altă ordine de idei, ambasadorul a remarcat că la asigurarea independenţei justiţiei în România a contribuit, în primul rând, voinţa politică, încrederea din partea tuturor cetăţenilor că „doar o justiţiei independentă care e departe de orice interferenţă politică poate să reprezinte o garanţie, nu doar a democraţiei şi a statului de drept, dar o garanţie a propriului viitor”. Ambasadorul este de părere că toţi cetăţenii trebuie să fie egali în faţa legii, or, acest lucru nu este posibil, dacă nu ai o justiţie independentă care să fie eliberată de orice fel de interferenţe politice, de orice fel de interese partinice, de orice fel de jocuri de culise ascunse.

Similare
RECOMANDĂRI