ACTUALITATE

Ana Guţu: Clădirea Sfatului Ţării, un monument istoric valoros, necesită imperios să fie restaurată

post-img

Clădirea Sfatului Ţării, în care s-a votat Unirea Basarabiei cu Regatul României, necesită imperios să fie restaurată. Despre aceasta spune Ana Guţu, fost deputat al R. Moldova şi actual secretar de Stat al Departamentului pentru relaţia cu R. Moldova în Guvernul de la Bucureşti.

„Cu 102 ani în urmă la Chişinău Sfatul Ţării a votat Unirea Basarabiei cu România. Să nu uităm niciodată istoria glorioasă a unificării românilor într-un singur teritoriu - România Mare. Clădirea Sfatului Ţării, care este un monument istoric valoros, necesită imperios să fie restaurată. Din păcate, în 30 de ani de independenţă, guvernările din Republica Moldova de o manieră laşă, au lăsat clădirea să degradeze, sperând, probabil, ca odată cu desuetudinea imobilului se va spulbera şi memoria istorică a românilor dintre Prut şi Nistru. Doar că politicienii de pe Bâc au greşit. Nu va apune niciodată, ci va rămâne mereu vie amintirea celui 27 martie 1918, când 86 de membri ai Sfatului Ţării au votat Unirea Basarabiei cu România. Cinstire eternă făuritorilor României Mari”, scrie Ana Guţu pe pagina sa de Facebook. 

Amintim că la  27 martie 1918, la Chişinău, Sfatul Ţării vota Unirea Basarabiei cu Regatul României. Decizia liderilor românilor basarabeni venea într-un context tulbure, generat de înfrângerea Rusiei în Primul Război Mondial, prăbuşirea ţarismului şi ascensiunea unui regim criminal, cel bolşevic. Regatul României era văzut drept singurul care putea garanta vieţile basarabenilor, în contextul în care cetele bolşevice îi terorizau pe locuitorii pământului dintre Prut şi Nistru.

La acelaşi subiect: 
 

Ambasadorul României Daniel Ioniţă, la 102 ani de la Unirea Basarabiei cu România: UE şi România nu vor uita de R. Moldova