ACTUALITATE

Analiştii politici de la Chişinău spun că Moscova denaturează intenţionat mesajul transmis de preşedintele ales, Maia Sandu

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a învinuit din nou Rusia că încalcă integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova. După reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor NATO, Stoltenberg şi-a exprimat solidaritatea cu preşedintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, acuzată de Moscova, că ar cere nejustificat retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

JENS STOLTENBERG Secretar general NATO: "Moldova este partenerul NATO şi aştept să am o întrevedere cu noul ei preşedinte, pe care îl felicit cu victoria în alegeri. Vedem cum Rusia încalcă dorinţa diferitor guverne din vecinătatea Alianţei prin desfăşurarea de trupe, inclusiv în Georgia, Ucraina şi Republica Moldova. Aceasta reprezintă o încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi este un exemplu al modului în care Rusia încalcă dreptul internaţional".

Secretarul general al NATO a transmis mesajul de sprijin preşedintelui ales al Republicii Moldova, după ce Maia Sandu a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din regiunea transnistreană, iar Moscova a numit declaraţiile ei drept iresponsabile.

MAIA SANDU, preşedinte ales al Republicii Moldova: "Plecarea trupelor ruseşti de pe teritoriul Moldovei a fost întotdeauna cerută de statul moldovean. Şi va fi şi de acum înainte. Vom continua să cerem sprijinul ONU şi al altor organizaţii internaţionale, al OSCE, pentru a găsi modalitatea de a realiza acest lucru". 

SERGHEI LAVROV, ministru de externe, Federaţia Rusă: "Mi-e greu să spun la ce s-a referit dna Sandu când a cerut retragerea trupelor ruse de menţinere a păcii. Este puţin probabil ca acest lucru să ajute la o soluţionare şi să putem accepta astfel de cereri, destul de iresponsabile".

Analiştii politici de la Chişinău spun că Moscova denaturează intenţionat mesajul transmis de preşedintele ales Maia Sandu. Analistul politic Nicolae Negru precizează că Maia Sandu nu s-a referit la trupele ruse de pacificare, care se află în regiunea transnistreană potrivit acordului semnat anterior de Chişinău şi Moscova.

NICOLAE NEGRU, analist politic: "E un fel de şmecherie a ruşilor să prezinte forţele sale armate, aflate pe teritoriul Republicii Moldova, ca forţe de pacificare, deşi e vorba de reminiscenţe ale armatei a 14-cea rămase încă din perioada sovietică pe teritoriul Republicii Moldova. Şi ca să nu le retragă, au găsit ruşii această stratagemă - că ele păzesc pacea în Republica Moldova. Şi cum autorităţile de la Chişinău cer retragerea lor, Moscova imediat strigă că se vrea destabilizarea situaţiei".

Într-un interviu pentru Europa Liberă, preşedintele ales al Republicii Moldova îi reaminteşte şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, că retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului reprezintă poziţia oficială a Chişinăului timp de 30 de ani. Maia Sandu a declarat că este gata să discute acest subiect cu autorităţile ruse, iar problema transnistreană trebuie să fie rezolvată doar în mod paşnic, în baza unei soluţii politice. 

În perioada mandatului său, preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon a evitat să facă distincţie între forţele ruse de pacificare şi cele rămase în regiunea transnistreană după războiul de pe Nistru. El a interpretat la fel ca Moscova, că trupele ruse asigură pacea în zonă.