Analistul de politică externă Victor Chirilă: Igor Dodon este un obstacol pentru dezvoltarea relaţiilor strategice cu România şi Ucraina
Vizualizari:

Analistul de politică externă Victor Chirilă: Igor Dodon este un obstacol pentru dezvoltarea relaţiilor strategice cu România şi Ucraina

Preşedintele Igor Dodon este indezirabil în marile capitale europene şi reprezintă un obstacol pentru dezvoltarea relaţiilor strategice cu vecinii noştri imediaţi, România şi Ucraina. Opinia aparţine analistului de politică externă Victor Chirilă care, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, a menţionat că Igor Dodon este cel mai slab şi cel mai ineficient preşedinte al Republicii Moldova de la independenţă încoace

Analistul a precizat în cadrul interviului că politica promovată de Igor Dodon nu corespunde intereselor naţionale ale Republicii Moldova şi nu se bucură de încrederea partenerilor occidentali.

„Asupra dlui Dodon planează o mulţime de suspiciuni de influenţă externă, în special din partea Moscovei, ceea ce deloc nu contribuie la credibilitatea dânsului (...). El vorbeşte doar de discuţii neformale, or aceste discuţii neformale nu sunt pregătite din timp, nu au o agendă clară, nu se semnează niciun document, rareori se ajunge la nişte înţelegeri serioase pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Deoarece nu se bucură de încredere, el nu poate să valorifice statutul său în interesul Republicii Moldova.”, a spus Victor Chirilă.

Potrivit analistului, preşedintele Igor Dodon este plin de contradicţii şi atunci când vorbeşte despre integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Se pronunţă pentru implementarea Acordului de Asociere, dar în acelaşi timp, guvernarea pe care dânsul o reprezintă bate pasul pe loc atunci când e vorba de reforma justiţiei”, a spus Victor Chirilă.

Acesta a mai menţionat că Igor Dodon vrea să se legitimeze în faţa Occidentului, pentru a obţine o deschidere a partenerilor occidentali, ceea ce l-ar ajuta să câştige şi o parte din electoratul proeuropean la viitoarele alegeri.

„De asemenea, el are nevoie şi să neutralizeze Occidentul în eventualitatea în care se vor demonstra anumite abateri de la normele democratice în timpul viitoarei campanii electorale şi desigur că s-ar putea să avem critici foarte dure şi din partea forumurilor internaţionale, din partea unor capitale europene, ceea ce din nou nu va contribui la legitimitatea dlui Dodon, dacă acesta va fi ales”, a conchis analistul.

 
Similare
RECOMANDĂRI