ACTUALITATE

Audieri în comisie parlamentară privind recolta de mere şi struguri

post-img

Preţul pe care îl propun fabricile producătorilor pentru un kilogram de mere depinde de costurile logistice şi de cantităţile livrate. Acest fapt explică diferenţa de preţuri în diferite regiuni ale ţării. Subiectul a fost discutat astăzi, 18 septembrie, în cadrul unor audieri publice în comisie parlamentară.

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Georgeta Mincu, a remarcat că, din informaţiile pe care le are, producătorii au sistat livrarea merelor către fabrici. În ţară există doar patru companii de procesare, iar capacităţile acestora sunt reduse. Cât priveşte exporturile, mere sunt livrate în peste 30 de ţări.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Conserve „Speranţa-Con”, Ivan Sandic, susţine că fabricile au capacitatea să proceseze întreaga cantitate de mere care este îndreptată acolo. Estimativ, cinci mii de tone pe zi. Potrivit prognozei Moldova Fruct, producţia de mere din acest an va alcătui 700 de mii de tone, dar deja se vede că va fi mai mică. Ivan Sandic mai spune că la începutul sezonului preţul de achiziţie a merelor era de 1,07 lei per kilogram. Fabricile au început a mări treptat preţul. În livadă acum se oferă de la 1,80 la 2,0 lei per kilogram.

Directorul asociaţiei menţionează că majoritatea merelor ajung la export pentru că piaţa locală are capacitate mică consum. El consideră că una dintre soluţii ar fi adoptarea prevederilor legale care să impună ca 50% din producţia pe raft să fie autohtonă.

Nicolae Ciubuc, fost ministru al agriculturii şi membru al Comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară, spune că în acest an, faţă de anul trecut, în plan regional volumele de producţie recoltate sunt mai mici, cu circa 20%. Chiar şi aşa există pericolul de supraproducţie. Una din soluţii ar putea fi compensarea costului fiecărui kilogram de către stat.

Directorul Oficiului Viei şi Vinului, Gheorghe Arpentin, s-a referit la producţia de struguri. El a remarcat că o problemă care persistă este că 70% din vinul produs din strugurii moldoveneşti este exportat în vrac şi doar 30% în butelii. Din vinurile care merg în vrac, majoritatea ajung în Belarus şi Georgia, ţări care menţin preţuri destul de joase.

Cât priveşte preţurile la struguri, directorul OVV menţionează că anul trecut pentru soiurile de calitate s-au oferit 4-4,5 lei, iar pentru alte soiuri – 2-2,5 lei per kilogram. Anul acesta soiurile de calitate costă 3-4 lei, celelalte se menţin la preţul anului trecut. Anul trecut au fost colectate 730 de mii de tone de struguri în total, dintre care 445 de mii de tone în gospodăriile ţărăneşti. Anul acesta s-a estimat 460 de mii de tone din gospodării. Dar pentru că a fost secetă, recolta se reduce cu 25%. Cele 88 de companii care procesează strugurii au prelucrat anul trecut 277 de mii de tone.