ACTUALITATE

Aviz negativ de la CNA pentru proiectul de lege privind păstrarea calităţii de membru de partid de către preşedinte

post-img

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a avizat negativ proiectul de lege privind păstrarea calităţii de membru de partid de către preşedinte. Potrivit Infotag, documentul a fost prezentat la demersul Parlamentului referitor la iniţiativa legislativă a deputatului Partidului Socialiştilor, Vasile Bolea.

"Prin excluderea interdicţiei de a fi membru de partid şi de a deţine o altă funcţie publică sau privată pentru preşedintele Republicii Moldova, prevederile propuse nu asigură interesul public invocat de autor privind respectarea dreptului constituţional la libertatea asocierii. Conform raţionamentelor Curţii Constituţionale, Preşedintele RM joacă un rol de arbitru între forţele politice şi ia decizii obiective în vederea asigurării echilibrului şi bunei funcţionări a sistemului politic", se arată în avizul CNA.

În opinia experţilor de la CNA, apartenenţa preşedintelui la vreo formaţiune politică "poate să constituie o sursă de conflict între autorităţi, iar rolul său de mediator al puterilor să fie irealizabil",

"Argumentele autorului nu justifică suficient necesitatea elaborării proiectului de lege", se menţionează în aviz.

La mijlocul lunii mai, Vasile Bolea a propus anularea unui punct din Codul Electoral, care prevede că, până la aprobarea mandatului prezidenţial, candidatul care a câştigat alegerile va prezenta Curţii Constituţionale confirmarea că nu este membru al niciunui partid politic şi nu ocupă o altă funcţie. În opinia autorului, această regulă încalcă normele constituţionale privind libertatea de asociere.

În 2017, socialistul Vlad Batrîncea a depus o sesizare în acest sens la Curtea Constituţională, care însă a ajuns la concluzia că interdicţia este în concordanţă cu prevederile Constituţiei. Şi preşedintele Igor Dodon a declarat de mai multe ori că ar dori să rămână membru al Partidului Socialiştilor, iar interdicţia de a fi membru de partid a fost introdusă personal împotriva lui. Această modificare a Codului Electoral a fost adoptată în iunie 2016, cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale.