ACTUALITATE

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor UE de la Luxemburg. Perspectivele Parteneriatului Estic, printre temele aflate pe agendă

post-img

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu, va participa luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE (Consiliul Afaceri Externe – CAE), care se va desfăşura la Luxemburg.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, principalele subiecte de pe agenda acestei reuniuni CAE vor fi relaţiile Uniunii Europene cu statele din regiunea Golfului, precum şi perspectivele Parteneriatului Estic (PaE), inclusiv din perspectiva rezultatelor Summitului PaE care va avea loc în luna decembrie.

De asemenea, în cadrul unui dejun de lucru, vor fi discutate evoluţiile recente din Etiopia şi Nicaragua. În egală măsură, vor fi abordate subiecte de interes precum situaţia din Afganistan, Tunisia, Balcanii de Vest, diplomaţia climatică, dosarul cipriot, situaţia din Belarus şi Mali.

În marja reuniunii, miniştrii de externe europeni vor participa la un mic dejun de lucru cu ministrul de externe libian, Nayla El-Mangoush.

În cadrul discuţiei privind regiunea Golfului, ministrul României Bogdan Aurescu se va pronunţa pentru o acţiune conjugată a UE pentru sporirea interacţiunii cu partenerii din Golf şi cu ceilalţi actori regionali şi internaţionali, în vederea menţinerii stabilităţii şi securităţii, inclusiv în ceea ce priveşte securitatea traficului maritim în regiune.

În cadrul CAE, miniştrii europeni de externe vor avea şi un prim schimb de opinii cu privire la viitorul Summit al PaE, care va avea loc la 15 decembrie 2021.

Cu această ocazie, ministrul român Bogdan Aurescu va sublinia importanţa strategică a reuniunii, în cadrul căreia vor avea loc discuţii aprofundate cu privire la viziunea de dezvoltare post-2020 a PaE şi provocările la care trebuie să răspundă statele partenere din Vecinătatea Estică, în contextul pandemiei şi al situaţiei de securitate din regiune. 

De asemenea, şeful diplomaţiei române va arăta importanţa susţinerii perspectivei europene a partenerilor, cu luarea în considerare a voinţei exprimate de cele trei state asociate (Republica Moldova, Georgia, Ucraina) pentru o cooperare avansată cu UE, fără a afecta caracterul incluziv al Parteneriatului Estic.

În contextul existenţei unor conflicte prelungite pe teritoriul a cinci din şase state partenere, va sublinia sprijinul României pentru dezvoltarea dialogului şi cooperării în domeniul securitar cu aceşti parteneri.