Cazul interceptărilor. Procurorul General face precizări: Mai multe persoane au fost interceptate timp de opt sau chiar 12 luni, pe când legea prevede şase luni
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cazul interceptărilor. Procurorul General face precizări: Mai multe persoane au fost interceptate timp de opt sau chiar 12 luni, pe când legea prevede şase luni

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a prezentat astăzi rezultatele acţiunilor de control efectuate la Procuratura Anticorupţie şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii şi Cauze Speciale. În urma controalelor efectuate au fost scoase la iveală mai multe ilegalităţi comise de către angajaţii PA şi PCCOCS, în legătură cu desfăşurarea dosarului privind interceptările mai multor persoane acesta s-a comis cu mai multe ilegalităţi. Mai multe persoane au fost interceptate timp de opt sau chiar 12 luni, pe când legea prevede nu mai mult de şase luni.

„În acest caz, aceste prevederi legale au fost ignorate totalmente. Mai multe persoane au fost interceptate timp de 8 sau chiar 12 luni. O persoană cu funcţie de răspundere din cadrul procuraturii a fost interceptată neîntemeiat, motivul fiind că „nu este cunoscut utilizatorul numărului de telefon”, chiar dacă această persoană era arhicunoscută de toţi angajaţii iar numărul de telefon era utilizat zi de zi în scopuri de serviciu.”

Citeşte şi:

LIVE. Alexandru Stoianoglo: controalele de la PA şi PCCOCS au scos la iveală faţa ascunsă a acestor instituţii


Controalele dispuse de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo au vizat toate dimensiunile de competenţă ale celor două procuraturi specializate pentru ultimii patru ani. Verificările au fost efectuate de către două grupuri de procurori, conform unor indicatori concreţi.
 

Amintim că, pe final de noiembrie, preşedintele de atunci al Comisiei parlamentare Securitate şi Ordine Publică, Chiril Moţpan, a declarat că mai mulţi jurnalişti care muncesc în redacţiile din ştiri şi dezbateri ar fi fost interceptaţi şi filaţi în perioada de guvernare a Partidului Democrat. 

Ulterior, SIS a spus că nu a fost implicat în interceptările pomenite. Instituţia susţine că informaţiile ar fi neverificate şi manipulatorii.

Mai târziu şi fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, a menţionat că MAI nu ar avea nicio legătură cu interceptările, iar asemenea gen de acţiuni nu fac parte din atribuţiile sale. 

Citeşte şi:

Peste 13 mii de interceptări telefonice au fost făcute în Republica Moldova din 2018 până acum

„Vă asigur că, după cum nici actualul ministru de interne, Pavel Voicu şi nici precedentul, Andrei Năstase nu ştiu nimic despre interceptările care se fac pe durata mandatului lor, aşa nu cunosc nici eu despre acţiunile de acest fel. De menţionat că, de curând, Jizdan a devenit noul preşedinte al Comisiei parlamentare Securitate şi Ordine Publică.

Similare
RECOMANDĂRI