ACTUALITATE

Ce se întâmplă după data de 23 martie? Posibile scenarii privind rezolvarea crizei politice din R. Moldova, în viziunea deputaţilor

post-img

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) insistă pe desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate şi susţine că, în condiţiile actualului Parlament, niciun guvern ce va fi desemnat nu are şanse reale de a implementa reforme în interesul cetăţenilor. Partidul Platforma DA şi Partidul Democrat sunt de părere că formaţiunile politice ar trebui să găsească un consesns privind depăşirea crizei politice prin dialog, fie şi prin susţinerea unui guvern de tranziţie, în contextul crizei pandemice şi economice cu care se confruntă R. Moldova. Opinii în acest sens au fost exprimate de către invitaţii emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„Noi am reiterat poziţia noastră, R. Moldova are nevoie de o majoritate să susţină un guvern care să implementeze reformele. Orice guvern nu va fi numit, nu va reuşi cu această majoritate parlamentară, ce îşi doreşte controlul asupra instituţiilor de stat şi asupra schemelor. Avem o majoritate parlamentară meschină, cu interese. Noi putem propune pe cine doriţi premier, oricum această majoritate îşi va face mendrele. Unica soluţie alegeri, unde să existe o nouă emanaţie a voinţei cetăţenilor. Sunt convins că în urma alegerilor anticipate va exista o majoritate parlamentară ce va duce R. Moldova pe calea integrării europene”, a menţionat deputatul PAS, Lilian Carp.

Deputatul PDM, Nicolae Ciubuc, este de părere că R. Moldova după data de 23 martie ar putea intra într-un blocaj constituţional.

„Soluţiile nu sunt la CCM, ea a dat o soluţie de ordin juridic, soluţiile la probleme politice trebuie căutate în Parlament. Este posibil pe platforma parlamentară de a găsi consens. Nu ne rămâne decât să rămânem pe platforma parlamentară cu instituţia prezidenţială ca să depăşim această criză, de altfel, după data de 23 martie intrăm într-un blocaj, în situaţia în care a doua şansă de învestire a guvernului nu este epuizată, termenul expiră. Este nevoie de încă o tentativă, cel puţin, legea indică clar că aceste doă tentative trebuie să existe, este clar că distanţa de la una la alta de 45 de zile trebuie să fie respectată. Noi putem să ne trezim că atunci când va fi epuizat acest termen de trei luni, mergând la CCM pentru constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului să avem situaţia când CCM nu va constata aceste circumstanţe şi atunci intrăm în acel blocaj. Şi aici ar putea interveni următorul scenariu - când nu va putea fi instituit un guvern, va rămânea guvernul în exerciţiu şi va trebui să înghiţim un astfel de guvern cu pârghii limitate”, susţine Nicolae Ciubuc.

„Două tentative sunt necesare dacă doreşti să declanşezi alegeri în 45 de zile. În rest, nu există nicăieri în Constituţie scris că în termen de 90 de zile să fie două tentative. Se referă două tentative doar în cazul când doreşti să dizolvi Parlamentul în decurs de 45 de zile, în 90 de zile pot fi şi zece tentative, dar nu mai puţin de una”, a spus Lilian Carp.

Deputatul Partidului Platforma DA, Igor Munteanu, susţine că formaţiunea pe care o reprezintă pledează pentru dialog, fiind o soluţie pentru ieşirea din criză.

„Aceste căutări de compromis pentru a căuta o soluţie aplicabilă pentru situaţia de criză în R. Moldova nu s-au consumat. Între relaţiile dintre Preşedinţie şi Parlament funcţionează nişte norme legale, o Constituţie ce nu poate fi încălcată. Nu este suficient să ne batem cu pumnul în piept că noi reprezentăm interesul cetăţenilor, trebuie să demonstrăm asta prin respectul faţă de lege şi prin căutare de compromisuri rezonabile şi care pot fi atinse. Noi sprijinim alegerile parlamentare anticipate, dar pe cale legală, nu am văzut o foaie de parcurs fără a vătăma spiritul legii. Guvernul în tranziţie este o soluţie, să nu ne trezim cu un guvern PSRM Şor. Trebuie să căutăm soluţii comune. Vom avea blocaj constituţional, va trebui iar la Curte să rezolve problema unui conflict politic”, spune deputatul Partidului Platforma DA, Igor Munteanu.

Nicolae Ciubuc afirmă că nu există garanţia ca în urma alegerilor parlamentare anticipate să poată fi învestit un guvern integru.

„Tot suntem pentru anticipate, dar vrem o claritate cine va administra ţara şi cum. Care este garanţia că după alegerile anticipate va fi posibil de format un guvern integru. Alegerile anticipate vor trece, vom intra într-o nouă perioadă, care, la fel, va dura extrem de mult. Mai devreme de august - septembrie nu vom avea guvern, după asta vor trebui de demarat procedurile de negociere cu partenerii de dezvoltare, fără de intervenţa cărora şi suportul lor nu cred că R. Moldova va face faţă. Anul 2021 este unul pierdut din acest punct de vedere al reformelor”, a spus Nicolae Ciubuc.