ACTUALITATE

Ce spun şi care este starea de spirit a lucrătorilor medicali care luptă cu pandemia de COVID-19

Astăzi în Republica Moldova au fost înregistrate încă 531 de noi de infectări cu SarsCov2, după ce s-au efectuat 2.626 de teste. Din nefericire, 4 oameni au murit, printre ei şi un medic de familie din Ungheni, în vârstă de 70 de ani. Bilanţul lucrătorilor medicali decedaţi din cauza virusului a ajuns, astfel, la 32 de persoane.

Dar toate aceste cifre sunt, de fapt, oameni care înfruntă această boală sau oameni care au pierdut lupta pentru viaţă dar sunt şi oameni care, de jumătate de an, n-au voie să renunţe la strădania lor de a salva vieţile altora. E vorba de personalul medical care duce un adevărat război împotriva coronavirusului. Iar fiecare pacient vindecat e o mare victorie.  

 Greul a început din primul minut de pandemie.

„Când trebuie să înveţi să te uiţi la un copil cu covid pozitiv care are doar o lună”, a spus TATIANA ŞTIRBU, medic infecţionist.

Prin ochii medicilor, Covid 19 înseamnă muncă până la epuizare, adaptare din mers şi confruntarea cu cei care neagă existenţa lui.

„A trebuit să ne adaptăm cu nişte forme deosebit de agresive şi leziuni pulmonare care până acum nu le întâlneam”, a spus  ADRIAN BELÎI, şef, departamentul ATI, IMU.

„Chiar şi oamenii care neagă existenţa virusului, ei cred în virus da ei psihologic încearcă să se liniştească că el nu există”, a spus PETRU DODU, medic de familie.

Şi nimeni nu s-ar fi gândit că acest virus ar putea provoca atâta nenorocire.

„Au fost momente când trebuia să fim cei care le spunem acestor copii că mma nu mai este în viaţă”, a spus TATIANA ŞTIRBU, medic infecţionist.

„L-am strâns de mână şi i-am spus, mă numesc Cristian şi o să fie totul bine. O să ieşiţi de aici şi o să fiţi învingător”, a declarat CRISTIAN VIZIR, asistent medical.

La jumătate de an de pandemie, e prea multă ignoranţă pe stradă. Şi, probabil, puţini se mai întreabă ce mai fac cei din prima linie?