CEC a decis instituirea unui program special de activitate pentru o secţie de votare din Baku şi una din Strasbourg
Sursa foto:foto simbol Vizualizari:

CEC a decis instituirea unui program special de activitate pentru o secţie de votare din Baku şi una din Strasbourg

Comisia Electorală Centrală a decis instituirea programului de activitate a secţiei de votare nr. 1/307, oraşul Baku, Republica Azerbaidjan, între orele 7:00 şi 18:00. Acţiunea este determinată de necesitatea asigurării votului în maximă siguranţă pentru alegători, cât şi pentru membrii organului electoral, care urmează să numărare şi totalizeze rezultatele alegerilor, deplasându-se la domiciliu în intervalul orelor permise.

Declararea de către autorităţile Republicii Azerbaidjan a Legii marţiale în legătură cu conflictul militar azero-armean prevede introducerea stării de asediu în mai multe oraşe, inclusiv în oraşul Baku. Prin urmare, starea instituită depăşeşte limitele suveranităţii naţionale a statului, iar Republica Moldova, prin reprezentanţa Ambasadei, are obligaţia să respecte şi să se conformeze legilor statului gazdă.

Această situaţie limitează accesul în oraşe, astfel aflarea în stradă după orele 19:30 nu este recomandabilă, iar în intervalul orelor 21:00 – 06:00 aflarea persoanelor pe străzi şi în spaţii publice fără permise speciale este interzisă.

De asemenea, CEC a instituit program special de activitate şi pentru secţia de votare nr. 1/342, oraşul Strasbourg, Republica Franceză, între orele 7:00 şi 20:00.

Decizia vine în contextul extinderii măsurilor restrictive de către autorităţile Republicii Franceze, legate de situaţia epidemiologică generată de COVID-19, precum urmare a declarării celui mai înalt grad de alertă anti-teroristă, în urma atacurilor din Nice şi Avignon. În acest context, Reprezentanţa permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, cu sediul în oraşul Strasbourg, a fost notificată de către autorităţile oraşului că accesul în clădire unde îşi va desfăşura activitatea secţia de votare, va fi sistat la orele 20.00.    

Similare
RECOMANDĂRI