ACTUALITATE

Consiliul Audiovizualului a prelungit astăzi licenţa de emisie a postului tv RTR Moldova, însă cu câteva condiţii

post-img

Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au votat, condiţionat, în şedinţa de astăăzi, prelungirea licenţei de emisie a postului de televiziune RTR Moldova. Condiţionarea prevede revizuirea Concepţiei generale a serviciilor de programare, care a trezit mai multe semne de întrebare în legătură cu volumul de conţinut preluat din Federaţia Rusă şi volumul de produs autohton difuzat de RTR Moldova.  

În cadrul dezbaterilor publice, membra CA Olga Guţuţui a atras atenţia reprezentanţilor postului că, potrivit art. 5 alin. (2) din Codul serviciilor media audiovizuale, programele audiovizuale achiziţionate de peste hotare „trebuie să provină în proporţie de cel puţin 50% din statele membre ale Uniunii Europene şi/sau din statele terţe participante la Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră”, în timp ce Concepţia generală a  postului prevede 48,65% de produs preluat din Federaţia Rusă, scrie media-azi.md.

Un alt membru al CA, Corneliu Mihalache, a propus amânarea examinării chestiunii, pentru ca postul să-şi revadă Concepţia.

Prezentă la şedinţă, reprezentanta RTR Moldova Diana Covali a menţionat că postul îşi propune să producă treptat mai mult conţinut în limba română şi produs autohton, dar că acest lucru ar fi greu de realizat deocamdată. De asemenea, a declarat aceasta, furnizorul de servicii media a exclus din grila de programe mai multe emisiuni produse în Federaţia Rusă, iar în prezent difuzează, în mare parte, filme artistice/seriale în limba rusă, care însă nu sunt produse în Rusia.

Preşedintele CA Dragoş Vicol s-a pronunţat pentru prelungirea licenţei de emisie a RTR Moldova, pe motiv că „orice altă acţiune arbitrară, admisă din partea CA, va fi tratată ca atare de către partenerii de dezvoltare, de către cei care urmăresc televizorul, fără să se ţină cont de anumite „chichiţe”... Vicol a declarat că,  pe viitor, postul va fi monitorizat, iar dacă va încălca legislaţia va răspunde pentru aceasta.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API) Petru Macovei s-a arătat nedumerit de decizia CA cu privire la prelungirea licenţei. „Tot nu înţeleg de ce s-a aprobat prelungirea licenţei RTR fără ca ei să-şi modifice proiectul conform legii? Condiţionarea care s-a votat nu neapărat va funcţiona, la fel cum nu a funcţionat nici în cazul NTV Moldova”, a scris Macovei pe pagina de Facebook.

Sursa citată subliniază că anterior CA a avertizat public postul de televiziune RTR Moldova pentru insuficienţa conţinutului în limba română în programe audiovizuale locale.

De menţionat că, la începutul lunii aprilie, ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Vasneţov, a avut o întrevedere cu unii membri ai CA în cadrul căreia s-a discutat, conform comunicatului CA, „despre necesitatea identificării unei modalităţi specifice pentru posturile ruseşti care emit în Republica Moldova”. Ambasadorul rus ar fi fost de părerea ca, „în eventualitatea amendării Codului serviciilor media audiovizuale, să se ţină cont de faptul că minoritatea rusă este una mult mai vastă decât datele statistice, din care cauză trebuie stabilite, în conformitate cu normele OSCE, anumite prerogative speciale, mai ales în ceea ce priveşte cota produsului autohton şi frecvenţa emisiunilor în limba română”.