Costul poliţei de asigurare va rămâne acelaşi şi pentru anul 2020
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Costul poliţei de asigurare va rămâne acelaşi şi pentru anul 2020

Deputaţii au votat ieri pentru menţinerea costului primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în formă de sumă fixă pentru anul 2020 la nivelul anului curent – în valoare de 4 056 lei. Totodată, se vor menţine şi reducerile la procurarea acesteia pentru mai multe categorii de persoane fizice şi juridice. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, în şedinţa plenară de astăzi, proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2020. 

Ca şi în anul curent, cuantumul primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va rămâne la nivelul de 9%, inclusiv 4,5% - achitate de angajat şi 4,5% - achitate de angajator. 

Potrivit proiectului legii fondurilor AOAM, veniturile şi cheltuielile acestora au fost stabilite în sumă de 8 383,4 mil. lei, cu o majorare a veniturilor de 14,4% şi a cheltuielilor – cu 11,4%. 

Veniturile din prime vor constitui circa 63,5% în totalul veniturilor fondurilor AOAM. Transferurile de la bugetul de stat pentru asigurarea categoriilor de persoane asigurate de către Guvern se preconizează la nivel de 34%. 

Măsuri noi în subproiectele de finanţare sunt majorarea salariilor lucrătorilor medicali în mediu cu 10 la sută, inclusiv măririle deja operate pentru turele de noapte; finanţarea suplimentară pentru tratamentul bolnavilor oncologici; extinderea listei medicamentelor compensate etc. 

Similare
RECOMANDĂRI