COVID-19 în regiunea transnistreană. Vicepremier: „Noi nu putem să garantăm ceea ce se întâmplă la Tiraspol”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

COVID-19 în regiunea transnistreană. Vicepremier: „Noi nu putem să garantăm ceea ce se întâmplă la Tiraspol”

Chişinăul nu are certitudinea că datele pe care le oferă Tiraspolul cu privire la situaţia pandemică sunt reale. Mai mult, Tiraspolul nu comunică întotdeauna cifrele ce ţin de infectări şi tratări, iar laboratorul de la Tiraspol, unde sunt efectuate teste, nu este unul acreditat. Despre aceasta a vorbit vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic în cadrul emisiunii Punctul pe AZi.

„Noi nu putem să garantăm ceea ce se întâmplă la Tiraspol şi veridicitatea acestor date. Există un laborator în regiunea transnistreană, acesta nu este acreditat. Nu există nici un secret că autorităţile din regiunea transnistreană nu au dorit să discute cu noi despre domeniul medical, inclusiv a fost propus ca comunicarea să fie făcută la nivel de experţi, lucru care a fost refuzat.

După procurarea testelor de către Tiraspol, se fac teste acolo, dar nu putem să asigurăm că datele care vin de la Tiraspol corespund realităţi, exista o perioadă în care Tiraspolul nici nu comunica public numărul persoanelor vindecate, iniţial doar persoanele care au fost testate pozitiv, ulterior decesele”, spune Cristina Lesnic.

Deşi Tiraspolul nu prea oferă date cu privire la persoanele infectate şi starea în care se află pacienţii, cei în situaţie gravă sunt transferaţi la Chişinău, din cauza faptului că sistemul medical din stânga Nistrului nu este suficient de dotat.
 
„Am avut câteva cazuri în care am transferat pacienţi în stare gravă la Chişinău. În Tiraspol nu există spitale în care ar putea să ofere asistenţă pe domeniul oncologic sau cardiologic. De aceea, mesajul nostru este că este necesară o conlucrare la nivel de experţi”, conchide Cristina Lesnic.
Similare
RECOMANDĂRI