ACTUALITATE

COVID: R. Moldova ar putea începe din februarie vaccinările. Primele doze vor ajunge pentru 20% din populaţie

Republica Moldova ar putea începe la începutul lunii februarie vaccinările  împotriva virusului SARS-COV 2. Ministerul Sănătăţii a anunţat că primele doze vor ajunge sub formă de donaţii, pentru imunizarea a 20 la sută din populaţie. Deocamdată nu s-a precizat fabricantul vaccinului, dar autorităţile au dat asigurări că dispun de echipament de păstrare la rece, indiferent de provenienţa acestuia.

Planul de imunizare elaborat de specialiştii din Republica Moldova are 3 etape.

TATIANA ZATÎC secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Ţara ar putea beneficia de primul lot de vaccinuri anticovid 19 până la sfârşitul lunii ianuarie curent cu posibilitatea de adminstrare a vaccinului cu începutul lunii februarie 2021. Iniţial se vor vaccina personalul din cadrul secţiilor de reanimare şi terapiei intensive,  pesonalul din cadrul secţiilor spitaliceşti cu profilul COVID-19”.

Pe lângă personalul medical vor fi vaccinaţi angajaţii farmaciilor, cei din structurile de forţă, persoanele care au peste 60 de ani, dar şi cei care muncesc în domeniul educaţiei. În etapa a 3-a va fi vaccinată populaţia, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.

Deocamdată, Republica Moldova va primi vaccin doar pentru imunizarea a 20% din populaţie, inclusiv pentru  cei din stânga Nistrului.

TATIANA ZATÎC secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „De asemenea,  am solicitat adiţional prin intermediul programului COVAX doze pentru încă 30 las sută din populaţie la un preţ preferinţial. Totodată, ne propunem să procurăm adiţional doze necesare pentru vaccinarea populaţiei generale din sursele disponibile bugetului de stat”.

Nu se ştie exact de la ce producător va fi achiziţionat vaccinul. Specialiştii spun că instituţiile medicale au echipamentul necesar pentru păstrare şi în plus vor fi achiziţionate 4 congelatoare noi.

TATIANA ZATÎC  secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „În toate instituţiile medico-sanitare există condiţii de păstrare pentru vaccin la temperatura plus 2, plus 8 grade. Centrele de Sănătate Publică deţin în dotare echipamente pentru păstrare pentru temperatura de minus 20 grade, iar în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică există capacitatea de depozitare la temperatura minus 70 grade, fiind vorba de un congelator pentru capacitatea de o sută de mii doze de vaccin”.

Imunizarea va fi gratuită şi se va face doar în instituţiile medicale.

TATIANA ZATÎC, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Fiecare persoană va recepţiona un certificat de vaccinare precum că va fi vaccinat aniticovid-19 în care vor fi menţionate date despre vaccin, datele efectuării în 2 apeluri.”

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova au îndemnat oamenii să se informeze despre vaccin doar din surse sigure.

STELA GHEORGHIŢĂ, reprezentant OMS în Republica Moldova: „În cazul pandemiei de COVID-19, vaccinarea rămâne să fie cea mai eficientă măsură de sănătate publică de rând cu celelalte măsuri care sunt implimnetate de ţările membre a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.”

În următoarele săptămâni, angajaţii din sistemul medical vor participa la mai multe instruiri online. De asemenea, Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu partenerii externi, va demara o amplă campanie de informare a populaţiei privind vaccinul anticovid 19.