ACTUALITATE

Criza gazului: Negocieri şi perspective

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, cere instituţiilor europene să sprijine rezolvarea crizei energetice din Republica Moldova. Anunţul a fost făcut înaintea de reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, de la Luxemburg. În acelaşi timp, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale de la Chişinău, Andrei Spînu, se află într-o vizită de lucru în Polonia, pentru a discuta problema gazului natural.

Înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe, ministrul de externe de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, a declarat că va informa colegii din Uniunea Europeană despre criza energetică din Republica Moldova. Şeful diplomaţiei române a menţionat că este foarte important ca UE să depună eforturi pentru a oferi mai multă asistenţă financiară şi tehnică pentru reformele din Republica Moldova.

BOGDAN AURESCU, ministrul de externe al României: „Este un moment foarte critic pentru Guvernul de la Chişinău. Acest lucru se datorează schimbării bruşte de către Rusia a condiţiilor de livrare a gazelor şi a costurilor. Aşadar, voi cere colegilor mei şi instituţiilor europene să sprijine, cu experţi şi cu asistenţă financiară, rezolvarea acestei crize, deoarece depăşirea acestei crize va permite Guvernului Chişinău să pună în aplicare ambiţiosul proces de reformă, la care s-a angajat după alegerile din 11 iulie, în ţară."

Discuţiile cu Gazprom privind semnarea unui nou contract de aprovizionare cu gaze naturale pare că bate pasul pe loc. Autorităţile de la Chişinău caută alternative de import, pentru că au mai rămas zile numărate până pe 30 octombrie, zi în care expiră contractul cu furnizorul rus. De aceea, vicepremierul Andrei Spînu se află, în perioada 18-19 octombrie, în Polonia, în încercarea de a găsi soluţii alternative de import de gaze. Republica Moldova ar putea importa gaz din Polonia prin Ucraina.

VICTOR PARLICOV, expert în energetică: „Tehnic e posibil, prin Ucraina. Polonia are terminal de recepţionare a gazelor naturale comprimate aşa-numit olengi, la Swinoujscie. De acolo gazul poate fi  livrat în Ucraina prin sistemul de transport polonez şi din Ucraina poate fi livrat spre Republica Moldova, din nord. "

Potrivit lui Victor Parlicov, putem importa gaz şi din Ucraina, preţul însă nu este avantajos pentru Republica Moldova.

VICTOR PARLICOV, expert în energetică: „Noi acuma căutăm o soluţie ca ţară pentru a asigura livrarea gazelor la preţ convenabil. Şi în Ucraina este gaz, doar că el e scump, toată discuţia este despre preţ acum. Dacă gazul va costa mai mult de 550 dolari la mia de metri cubi, nu va avea sens economic, va fi cu mult mai ieftin pentru consumatori dacă sistemul centralizat din Chişinău va lucra pe păcură, dar păcura poate fi cumpărată că nu-i dificit de păcură în lume."

În Republica Moldova este stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Autorităţile recunosc că situaţia este destul de gravă. Nu avem semnat un contract de aprovizionare cu gaze naturale, iar de săptămâna trecută a început folosirea păcurii din contul rezervelor de stat. Şi pentru că de la începutul lunii octombrie livrările de gaze sunt cu 35 la sută mai mici decât cele necesare, autorităţile au cerut Ucrainei să majoreze exportul de energie electrică. Şi Centrala Termoelectrica de la Cuciurgan foloseşte acum cărbune la unele instalaţii pentru a genera electricitate. Autorităţile au declarat că scumpirea gazului este inevitabilă, iar Guvernul de la Chişinău analizează mai multe măsuri compensatorii pentru cetăţeni.

Între timp, negocierile continuiă. Şefului-adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, a anunţat că va face o vizită la Chişinău pentru a discuta despre semnarea contractului de furnizare a gazelor naturale. Vizita a fost anunţată pentru această săptămână. Contactat de TVR MOLDOVA, consilierul premierului Natalia Gavriliţa a declarat că Guvernul nu are, deocamdată, o confirmare în acest sens.