ACTUALITATE

Dan Dungaciu: Republica Moldova a jucat uneori cartea duplicităţii

Multe state din vecinătatea Republicii Moldova, în politica externă au avut abordarea duplicitară a „viţelului deştept care mănâncă de două ori”, inclusiv Ucraina şi vedem unde au ajuns. Prezent la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a mai spus că, uneori, şi Republica Moldova a jucat această carte a duplicităţii.

Potrivit lui Dan Dungaciu, ţările baltice au ştiut de la început ce fel de civilizaţie să aleagă, acesta fiind motivul pentru care sunt acum state de succes.

„Ca să alegi civilizaţia şi o politică externă, trebuie să stii cine eşti. Dacă ai conştiinţa clară că tu aparţii Occidentului, sau României, sau oricărui alt spaţiu, te duci într-acolo. Dacă nu ai această coştiinţă foarte fermă, băjbâi”, a spus sociologul.

Dan Dungaciu a spus că, dacă nu există o alegere pozitivă, care să ducă într-o civilizaţie sau alta, ar trebui ca Republica Moldova măcar să dea semnalul că nu vrea înspre Est.

„Acesta trebuie să fie semnalul politic al Republicii Moldova. Să ţină un steag sus ca, de aici înainte, Occidentul să nu se mai uite dincolo de Prut ca la un spaţiu în care abordarea e de tip Belarus”, a precizat Dan Dungaciu, care a mai menţionat că este ridicol ca cetăţenii Republicii Moldova să se mulţumească cu puţin.

Editorialistul Alecu Reniţă, membru al Parlamentului 90, a spus că Republica Moldova a răspuns la întrebarea „cine suntem?” în 27 august 1991, prin Declaraţia de Independenţă faţă de Rusia.

„Aceasta este, practic, buletinul de identitate al Basarabiei româneşti şi cred că atunci când au dat foc Declaraţiei de Independenţă, ei au crezut că au dat foc buletinului de identitate al Basarabiei româneşti”, a spus Alecu Reniţă.

Potrivit editorialistului, Republica Moldova este un poligon experimental al războiului hibrid pe care îl duce Rusia.

„Tancurile ruseşti sunt televiziunile lor care schimbă mentalităţi, percepţiile colective. Am ajuns la faza în care decepţiile au cuprins masele largi, iar din 2013, Republicii Moldova i s-a impus o agendă falsă, o agendă străină”, a menţionat Alecu Reniţă.