ACTUALITATE

Decizia autorităţilor de a reduce activitatea restaurantelor şi cafenelor nemulţumeşte reprezentanţii sectorului HoReCA

Decizia autorităţilor de a reduce activitatea restaurantelor şi cafenelor până la ora 22:00 nemulţumeşte reprezentanţii sectorului HoReCA din Republica Moldova. Ei spun că restricţiile impuse sunt inechitabile şi vor cauza pierderi de până la 75 la sută care îi pot duce în pragul falimentului.

Administratorii de cafenele şi restaurante spun că cele mai dure restricţii vizează sectorul HoReCa, nu şi alte afaceri din spaţii aglomerate cum ar fi pieţele, unităţile de transport în comun sau magazinele alimentare.

DUMITRU CEBOTĂRESCU director restaurant: „La noi este blocată activitatea economică, anume domeniul nostru este blocat economic, noi nu putem lucra după 22.00 asta este discriminare. Noi nu am primit nici un leu, niciun suport comparativ cu alte ţări. România a avut 5 tranşe de suporturi a businessului şi a oamenilor care activează în acest domeniu”.

ANETA ZASAVIŢCHI preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement: „Dacă se dorea o intervenţie radicală, poate şi antipopulară pentru societate, s-ar fi redus ora tuturor entităţilor până la orele 22, fără transport publică după orele 22 ca toată lumea să stea în casă ca să nu circule”.

Aneta Zasaviţchi crede că restricţiile impuse de autorităţi vor cauza pierderi enorme.

ANETA ZASAVIŢCHI preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement: „Rezultat la nivel epidemiologic puţin probabil ca nu va fi atins în schimb consecinţe negative vor fi, iarăşu vom suferi pierderi de 75 la sută”.

DUMITRU CEBOTĂRESCU director restaurant: „Noi acum suntem obligaţi, impuşi din blocarea economică a activităţii noastre să micşorăm salarizarea,  ca să mocşorăm cheltuielile. Noi suntem de fapt în pragul falimentului”.

Reprezentanţii HoReCa vor solicita săptămâna viitoare o întrevedere cu prim-ministrul, Natalia Gavriliţa. Reamintim că, ieri, Comisia Naţională Extraordinară pentru Sănătate Publică a impus cod roşu de alertă epidemiologică în Republica Moldova. De luni, 24 ianuarie, şcolile vor trece la învăţământul online, iar la intrarea în spaţiile publice se va face doar cu certificat de vaccinare sau test covid.