ACTUALITATE

Declaraţii scandaloase de la Tiraspol. Liderul regiunii separatiste acuză conducerea Republicii Moldova că nu face faţă pandemiei

Deşi autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol au fost acuzate, în repetate rânduri, de lipsă de transparenţă şi gestionare gresită a crizei sanitare, liderul regiunii separatiste acuză conducerea Republicii Moldova că nu face faţă pandemiei. Mai mult, Vadim Krasnolseski le cere membrilor Formatului 5+2 să ajute Chişinăul, în acest sens. Vicepremierul pentru Reintegrare spune că prin astfel de declaraţii liderul de la Tiraspol vrea să îndepărteze atenţia de la instalarea ilegală a posturilor de control pe teritoriul aflat sub controlul autorităţilor constituţionale.

După o vizită în regiunea transnistreană, la începutul lunii iunie, misiunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi-a exprimat îngrijorarea faţă de modul în care este gestionată criza COVID 19 în zona separatistă. Specialiştii au constat, atunci, lipsa laboratoarelor acreditate, aplicarea unor protocoale de tratament diferite de cele ale OMS şi instruirea ineficientă a cadrelor medicale. În loc să implementeze recomandările experţilor, liderul nerecunoscut al Tiraspolului le reproşează autorităţilor constituţionale de la Chişinău incapacitatea de a gestiona pandemia.

„Solicit componentelor Formatului 5+2, Organizaţiei Naţiunilor Unite, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi altor organizaţii internaţionale să ofere urgent ajutor metodologic şi practic Republicii Moldova în combaterea pandemiei. Ei nu se descurcă, este un fapt împlinit, ei sunt toxici şi reprezintă un pericol pentru toţi vecinii lor, inclusiv Transnistria”, a spus VADIM KRASNOLSESKI, liderul separatist de la Tiraspol.

„Chişinăul nu a adus virusul la Tiraspol, dar această abordare distructivă şi toxică pe alocuri devine să fie nu altceva decât o obstrucţionare evidentă şi camuflată a Tiraspolului de a se poziţiona cu structuri, forţe de grăniceri pe linia administrativă şi în zona de securitate.  La momentul actual nu există niciun grup de lucru pe domeniul ocrotirii sănătăţii, atât timp cât Tiraspolul nu şi-a manifestat voinţa. 3.15 Noi continuă să nu avem niciun răspuns din partea Tiraspolului cu privire la situaţia reală  din regiune”, A SPUS CRISTINA LISNIC, vicepremier pentru Reintegrare.

Solicitarea lui Krasnolseski vine după ce joi a fost blocată circulaţia pe podul dintre oraşele Rezina şi Râbniţa, printr-un protest spontan. Oamenii sunt revoltaţi de decizia autorităţilor de la Tiraspol de a le interzice ieşirea din regiunea separatistă, chiar dacă muncesc în dreapta Nistrului.

„Atrag atenţia tuturor membrilor din Formatul 5+2 asupra provocărilor Republicii Moldova, prin intermediul oficialilor şi al persoanelor fizice, în zona de securitate. Aceste acţiuni ar putea continua şi ar putea escalada situaţia în toată regiunea”, a declarat Vadim Krasnoselski.

„Probabil este o declaraţie emotivă. Problema celor 37 posturi ilegale  este sabotată în comisia unificată de control de către partea transnistreană pentru a fi examinată şi soluţionată, ceea ce subminează rolul de pacificare şi tensionează dialogul între Chişinău şi Tiraspol. Cei 320 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova din regiunea transnistreană au aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii din partea dreaptă a Nistrului”, a spus CRISTINA LISNIC.

Decizia Tiraspolului de anulare a permiselor de călătorie de pe malul stând pe malul drept al Nistrului a fost criticată, în urmă cu două zile, şi de Misiunea OSCE din Republica Moldova, care a menţionat că acest pas are un impact grav asupra oamenilor şi afectează negativ consolidarea încrederii în procesul de reglementare.

Regiunea transnistreană s-a autoizolat, începând cu 17 martie, timp în care au fost instalate ilegal 37 de posturilor de control şi alte instalaţii de îngrădire a trecerii în jurul a 11 localităţi aflate sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale.