Deputatul Iurie Reniţă, apel către autorităţile României: Găsiţi soluţii urgente pentru ca peste 230 000 de basarabeni să poată spună „Mândru că sunt român!”
Vizualizari:

Deputatul Iurie Reniţă, apel către autorităţile României: Găsiţi soluţii urgente pentru ca peste 230 000 de basarabeni să poată spună „Mândru că sunt român!”

Deputatul Iurie Reniţă face un apel către autorităţile de la Bucureşti pentru a găsi soluţii urgente astfel încât peste 230 000 de basarabeni, aflaţi pe listele de aşteptare pentru redobândirea cetăţeniei române, să poată depune jurământul de cetăţeni ai României.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Iurie Reniţă precizează că redobândirea cetăţenii române de către basarabeni constituie un act firesc şi reparatoriu faţă de ilegalităţile şi atrocităţile comise de autorităţile sovietice în anii 1940 şi 1944, odată cu ocuparea teritoriului dintre dintre Nistru şi Prut.

„Dincolo de aspectele juridice şi morale ale procesului de redobândire a cetăţeniei, aş stărui în continuare asupra necesităţii stringente de identificare a unor soluţii de reducere efectivă a termenelor de examinare a dosarelor de către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC)”, a scris deputatul.

Potrivit lui Iurie Reniţă, în anul 2017 au fost depuse 94 916 dosare de redobândire, soluţionate fiind 85.307. În 2018 au fost depuse 100 157 dosare, dintre care 47157 au fost soluţionate, iar în 2019 au fost depuse 100 147 dosare, soluţionate fiind 43 551. 

„În lucru au rămas 230 389 de dosare”, conchide deputatul, care menţionează că este necesară implicarea personală a ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu şi a noului preşedinte al ANC.

„Consider că ar fi indicat, dincolo de dreptul legal şi istoric al basarabenilor la redobândirea cetăţenii, să se purceadă la o evaluare exigentă a persoanelor care au compromis, profanat şi defăimat, în mod demonstrativ şi sfidător atât România, cât şi cetăţenia română, chiar fiind deţinătorii acesteia. Regretabil, dar “nu ducem lipsă” de cei care mai ieri operau cu cuvinte gen “fraţi români”, iar astăzi deja vorbesc de “ocupaţia română” doar ca să intre şi mai mult în graţiile Moscovei”, scrie Iurie Reniţă.

Astfel, deputatul face  apel  către toţi factorii politici guvernamentali şi autorităţile române cu responsabilităţi în domeniul redobândirii cetăţeniei să „intervină urgent pentru identificarea celei mai indicate soluţii, astfel ca cele peste 230.000 de basarabeni din lista de aşteptare să poată spune deschis, cu demnitate şi cu bucurie la depunerea jurământului: “Mândru că sunt român!”.

Similare
RECOMANDĂRI