Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Doliu naţional in Liban, în urma exploziilor care au zguduit portul capitalei Beirut

E doliu naţional in Liban. În urma exploziilor care au zguduit aseară portul capitalei Beirut, au murit cel puţin 100 de oameni si peste 4 mii au fost răniţi. Pagubele materiale sunt uriaşe, de o amploare fără precedent. Presedintele şi premierul vorbesc despre o "catastrofa majoră", la originea căreia s-au aflat 2.750 de tone de nitrat de amoniu stocate într-un depozit de 6 ani, fără măsuri de precauţie.

Nici nu se stinsese bine ecoul primei deflagratii cand a urmat inca una, si mai puternica. A fost resimtita ca un cutremur de magnitudine 3,3, iar unda de soc a ajuns pana in Cipru, la 200 de km distanta.

HADI NASRALLAH, martor: "A fost ca un vulcan. Ceva ce nu am mai întâlnit niciodată în viaţa mea: zgomotul, fumul sau ce era, distanţa la care s-a propagat,cât de mulţi oameni au auzit".

Beirutul a cazut prada haosului. Un oras cu oameni care zac pe strazi sau alearga fara sa stie unde, numai pentru a scapa, cu spitale supraaglomerate care nu mai fac fata dezastrului, cu adevarate scene de razboi.

Nitratul de amoniu se afla la originea catastrofei. Este un ingrasamant chimic, dar poate fi folosit si ca explozibil. Era o cantiate uriasa in depozit, confiscata cu ani in urma si stocata, desi e vorba de o substanta deosebit de periculoasa, la cateva minute de mers pe jos de cartierele populare ale orasului-port, in care lumea se imbulzeste pentru cumparaturi. "Este inacceptabil - afirma premierul libanez - si nu putem sa pastram tacerea in aceasta problema, spune el".

HASSAN DIAB, prim-ministru al Libanului: "Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsipersoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplatca să dea socoteală. E o promisiune pe care o facmartirilor şi celor răniţi. E un angajament naţional,vom face anunţuri în legătură cu acest depozitpericulos care există din 2014, de 6 ani".

Distrugerile provocate sunt greu de contabilizat acum - nu a scapat neatinsa aproape nicio cladire, pe un perimetru de cativa kilometri. Ministerul roman de externe a anuntat ca sediul ambasadei noastre la Beirut e usor avariat, dar personalul misiunii este in afara oricarui pericol. Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de solidaritate cu familiile victimelor. Spre Beirut se indreapta ajutoare si mesaje de incurajare din toata lumea.
Similare
RECOMANDĂRI