ACTUALITATE

După ce Republica Moldova a mai pierdut un caz la CEDO, Procuratura Generală îşi cere scuze faţă de persoanele învinuite fără temei

Procuratura Generală recunoaşte din nou că a greşit şi i-a învinuit fără temei pe unii cetăţeni care au fost condamnaţi în instanţa de judecată. Reacţia instituţiei vine după ce Republica Moldova a mai pierdut în această săptămână un caz la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar statul a fost obligat să achite noi despăgubiri. Nu e pentru prima dată când Procuratura Generală îşi recunoaşte erorile comise în dosare de rezonanţă, însă deocamdată, procurorii care le-au examinat rămân în funcţii.

Săpătămâna aceasta, CEDO a obligat Republica Moldova să achite un prejudiciu de aproape 68 de mii de euro celor 7 cetăţeni învinuiţi în dosarul Petrenco. CEDO a stabilit că aceştia au fost acuzaţi pe nedrept în 2015 şi condamnaţi ilegal cu doi ani mai târziu pentru incitare la dezordine publică. În urma acestei decizii, Procuratura Generală şi-a retras azi acuzaţiile aduse.

COMUNICAT AL PROCURATURII GENERALE

"Procuratura Generală a luat act de Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului din 14 septembrie 2021 în cauza Petrenco şi alţii versus Republica Moldova. Prin urmare, procurorul va renunţa oficial la acuzaţiile aduse acestora pentru săvârşirea infracţiunii de organizare şi participare la dezordini în masă. Pe această cale, Procuratura Generală aduce scuze oficiale tuturor persoanelor care figurează în acest dosar penal, care au fost pe nedrept acuzate de săvârşirea pretinsei infracţiuni. "

Potrivit avocaţilor, instituţia procuraturii cunoştea despre caracterul politic al acestui dosar şi putea evita condamnarea Republicii Moldova.

VADIM VIERU, avocat, Promo-Lex: „Această ezitare costă, cel puţin, 60 mii şi ceva de euro şi, pe lângă bani, costă imaginea Republicii Moldova, pe plan national dar şi international, în mod special”.

Avocatul susţine că reacţia de azi a Procuraturii Generale nu-şi are rostul atât timp cât nu sunt anchetaţi procurorii care au instrumentat dosare politice.

VADIM VIERU, avocat Promo-Lex: „Este important ca persoanele care au fost conştient implicate în instrumentarea acestui dosar politic, mai ales din procuratură, să fie traşi la răspundere. Cunosc că câţiva procurori care au înaintat învinuirea acestui grup încă activează în organelle procuraturii."

Contactat de TVR Moldova, serviciul de presă al Procuraturii Generale a comunicat că unii procurori care au instrumentat dosare politice nu mai lucrează în sistem, iar alţii vor fi cercetaţi.

În ultimele 12 luni, Procuratura Generală şi-a retras de mai multe ori acuzaţiile aduse în dosare de rezonanţă. În urmă cu un an, instituţia a renunţat la învinuirea adusă fostului deputat Iurie Bolboceanu, care a fost acuzat în 2017 de "trădare de Patrie" şi care a stat trei ani după gratii.

În luna mai a acestui an, procurorii au mai făcut un anunţ care a bulversat opinia publică : a renunţat la toate învinuirile aduse controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, în dosarul fraudei bancare, în care acesta a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare.