ACTUALITATE

Eurodeputaţi: Fake news schimbă lumea, e nevoie de mai multă acţiune din partea UE pentru combatere

post-img

Dezinformările şi ştirile false afectează încrederea în autorităţi şi deschid porţile către turbulenţe sociale care pot afecta structura Uniunii Europene. Eurodeputaţi români analizează răspunsul UE la ameninţarea fake news.

Uniunea Europeană este asaltată de un val de informaţii înşelătoare sau false de-a dreptul, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus, iar o parte a populaţiei a început să chestioneze măsurile luate de autorităţi, ba chiar existenţa COVID-19.

„Este obligatoriu să facem acum ceva, pentru că fake news-ul nu e doar o temă de discuţie şi un motiv să ne adunăm şi să vorbim despre el. Fake news schimbă lumea, şi a schimbat-o deja în mod dramatic, dacă nu chiar tragic”, a spus Carmen Avram, eurodeputat PSD, în cadrul unui webinar organizat de Biroul Parlamentului European în România pe tema sprijinului acordat de UE cetăţenilor europeni în contextul pandemiei de COVID-19.

„Din cauza cantităţii imense de fake news pe care o vedem pe piaţă în fiecare zi a început să scadă încrederea în autorităţi, să nu mai creadă populaţia absolut nimic din ceea ce vine de la cei pe care i-au votat, ceea ce deschide porţile către o lume îngrozitoare, o lume a haosului şi a turbulenţelor sociale”, a adăugat Carmen Avram.

Eurodeputatul socialist consideră că pentru a preveni această situaţie este nevoie „să înţelegem că nu tot ceea ce vedem pe reţelele sociale este adevărat, că fiecare informaţie care ne afectează trebuie verificată încă o dată, din alte surse, care să nu aibă legătură cu ceea ce am citit prima dată”.

„Este nevoie de programe foarte serioase la nivel european şi la nivel naţional pentru a informa asupra prezenţei masive a fake news-ului printre noi şi pentru a-i proteja pe cei care sunt tentaţi să creadă”, a adăugat Carmen Avram.

Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al grupului popularilor europeni din Parlamentul UE, a vorbit despre un alt subiect dezbătut intens - ideea că instituţiile UE nu au făcut nimic în această criză, iar cea mai mare parte a bugetului Uniunii este utilizată pentru plata salariilor şi pensiilor funcţionarilor şi comisarilor europeni.

Toate cheltuielile de administrare a UE reprezintă mai puţin de 6% din bugetul UE, a punctat Mureşan. „Cea mai mare parte a fondurilor europene merg în investiţii pentru oameni, pentru fermieri, pentru politică de coeziune, pentru studenţi, pentru întreprinzători sau pentru cercetători. Ajutăm statele din vecinătatea Uniunii Europene”, a spus Siegfried Mureşan, europarlamentar din partea PNL.

UE a trecut prin mai multe crize de la al doilea război mondial încoace, şi nu doar că nu a dispărut, dar a ieşit întărită din crizele prin care a trecut, a comentat şi Dacian Cioloş „previziunile” privind dispariţia UE. 

„Acum trăim într-adevăr o criză fără precedent... şi cred că aceasta poate fi o oportunitate cum rar am văzut în cei 70 de ani de existenţă ca Uniunea Europeană să crească”, a punctat Cioloş, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, în cadrul dezbaterii.

Cei trei eurodeputaţi români au discutat şi relaţia UE cu China, şi din perspectiva legăturilor economice, dar şi a subiectului fake news.

„E din ce în ce mai clar că surse ale unor ştiri false care au fost răspândite şi promovate în Uniunea Europeană, în ultimele săptămâni, vin şi din China. Şi din Rusia, dar vin şi din China”, a spus Cioloş. Şeful grupului de centru Renew Europe consideră că UE are nevoie de o nouă strategie în relaţia cu China, care să ţină cont şi de importantele legături economice, dar şi de respectarea valorilor europene, a drepturilor omului.

„China s-a folosit de această criză ca să-şi promoveze nu doar imaginea de ţară, dar şi a unui model de guvernanţă care nu este al nostru, să lase impresia că democraţiile sunt slabe şi e nevoie de o mână de fier”, a punctat Dacian Cioloş, care consideră că UE trebuie să contracareze răspândirea unor asemenea ştiri false.

„În timp ce noi suntem ocupaţi să achiziţionăm ventilatoare, măşti de protecţie şi alte echipamente medicale, să salvăm vieţi omeneşti în România şi în Uniunea Europeană, China este preocupată să achiziţioneze la preţ mic, la preţ de nimic, companii europene din domenii strategice”, a susţinut Siegfried Mureşan.

„Regimul comunist de la Beijing nu ne este prieten, ei vor o cu totul altă ordine a societăţii decât vrem noi. Nu există drepturile omului, nu există stat de drept, nu există libertate de exprimare în China. Aceste lucruri nu trebuie să le uităm când discutăm cu China”, a adăugat eurodeputatul PNL. 

El a vorbit şi de ajutoarele trimise, în timpul pandemiei de COVID-19, dintr-un stat membru UE în altul. „Oricine spune China, Rusia şi Cuba ne-au ajutat mai mult decât Uniunea Europeană, este populist şi nu spune adevărul”, a punctat Mureşan.