ACTUALITATE

Expert despre protestele din Belarus: Vedem un lider care este prins în propria capcană, a propriilor realităţi distorsionate

post-img

Fiecare cetăţean al Belarusului care decide să iasă în stradă să îşi promoveze propriile drepturi şi libertăţi este lider al opoziţiei într-un fel sau altul, consideră cei mai mulţi protestatari. De altfel, nemulţumirea cetăţenilor din Belarus faţă de rezultatele alegerilor dar şi situaţia din ţară, nu este una nouă, întrucât ţara şi până acum a fost cuprinsă de proteste, care nu avut atâta atenţie din partea comunităţii internaţionale.

Opinia a fost exprimată de preşedinta Asociaţiei „Experţi pentru securitate şi afaceri mondiale” din Bucureşti, Angela Grămadă, la emisiunea „Alternativa Europeană”.

Aceste nemulţumiri au existat de mai mult timp. Am observat că există perioade în care în Belarus apar în mod constant proteste, doar că nu toate au avut un caracter politic. Există foarte multe nemulţumiri social-economice, care se refereau la acţiuni care afectau mediul înconjurător, acţiuni de politică economică, de comerţ extern. Şi, desigur, cele mai multe proteste s-au referit la drepturile omului”, spune experta.

Angela Grămadă consideră că preşedintele Belarusului, Alexandr Lukanşenko, este un lider prins în capcana propriilor realităţi, care nu-şi imaginează o altă viaţă fără a fi preşedinte.

Vedem un lider care este prins în propria capcană, a propriilor realităţi distorsionate. Unii psihologi au analizat comportamentul lui Lukaşenko şi ei aduc argumente destul de convingătoare că acest lider de stat nu mai face distincţie între realitate şi ceea ce are el drept proiectarea viziunii despre această realitate. În mintea lui Lukaşenko lucrurile sunt foarte clare: el crede că procedează corect. Pe de altă parte, el este de 26 de ani la guvernare şi nu se vede altfel decât preşedinte al acestei ţării şi pentru el cei care încearcă să-i conteste puterea devin duşmani. Şi atunci, recurge la astfel de violenţe şi nu înţelege că a depăşit limitele. El a abuzat şi anterior de putere, dar acum a depăşit liniile roşii”, opiniază preşedinta Asociaţiei „Experţi pentru securitate şi afaceri mondiale” din Bucureşti, Angela Grămadă.

Un aspect interesant al protestelor din Belarus este că acestea nu au lider proclamat.

Dacă ne uităm la opoziţie şi protestatari, încă din 9 august, vom observa că atât liderii opoziţiei din acest Consiliu Coordonator al Opoziţie, cât şi oamenii care au ieşit în stradă şi au protestat, au susţinut că aceste proteste nu au nevoie de lideri. Şi că acest Consiliu Coordonator al Opoziţiei e doar una dintre voci şi nu vocea autoproclamată a protestelor. Şi că fiecare cetăţean al Belarusului care decide să iasă în stradă, să îşi promoveze propriile drepturi şi libertăţi, este lider al opoziţiei într-un fel sau altul. Foarte mult accent s-a pus pe capacitatea de autoorganizare, e o încercare de a face cât mai puţin controlabil acest proces al protestelor”, spune experta Angela Grămadă.