ACTUALITATE

Experţii susţin că există riscuri de corupţie la nivel înalt, în Parlament şi Guvern

Experţii susţin că există riscuri de corupţie la nivel înalt, în Parlament şi Guvern. Doar în ultimii doi ani au fost prejudicii de două miliarde şi jumătate de lei la bugetul de stat din cauza neaplicării expertizelor anticorupţie la proiectele legislative şi normative. Datele fac parte din studiul "Expertiza anticorupţie 2019-2020: eficienţă, costuri, impact", elaborat de experţi cu sprijinul PNUD Moldova.

CNA a efectuat expertiza anticorupţie la 1448 de proiecte de acte normative, dintre care 768 au fost proiecte de Hotărâri de Guvern, 577 proiecte de legi şi 103 acte departamentale, elaborate în perioada anilor 2019-2020. Multe dintre acestea au fost adoptate în lipsa expertizei anticorupţie sau ignorându-se recomandările CNA de a exclude prevederi care pot genera corupţie.

LILIA IONIŢĂ, expertă anticorupţie: „Multe autorităţi evită să transfere spre experiza anticorupţie proiectele care sunt elaborate de ei. De regulă, CNA insistă că toate priectele care sunt pasibele de expertiză trebuie să treacă prin filtru numai că unii se mai fac că uită, ignoră, omit această etapă şi ceea ce nu este bine.În acelaşi timp mai avem şi un aspect controversat când autorii solicită CNA-ului să facă aceste expertize în termen record de 1, 2, 3 zile sau chiar şi câteva ore”.

Astfel, s-a stabilit că din 2019 a început să crească numărul actelor normative ale Guvernului care au ignorat expertiza anticorupţie. Iar în 2020 s-a triplat numărul proiectelor în care exista riscul de "evaziune fiscală" şi a acţiunilor de "escrocherie". Autorii studiului au estimat că valoarea prejudiciilor evitate la Bugetul Public Naţional pe proiectele respinse sau retrase a depăşit 1,5 miliarde lei.

TATIANA SAVVA, expert economi: „ Lipsa unei înţelegeri a intereselor publice care urmează să fie realizate prin utilizarea parteneriatelor publice-private face ca acest mecanism să fie utilizat abuziv în favoarea intereselor private. În cazul majorităţii proiectelor prin care acestea au fost instituite nu au fost respectate etapele şi condiţiile obligatorii pentru promovarea acestora şi majoritatea absolută a acestor proiecte ar fi putut fi realizate prin alte instrumente mult mai sigure şi lucrative pentru bugetul de stat”.

Experţii au mai constatat că principalele riscuri de corupţie detectate în proiectele de legi au fost  - abuzul în serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, conflictul de interese, favoritismul, coruperea pasivă, coruperea activă, exercitarea influenţei necorespunzătoare şi traficul de influenţă.

Acestea s-au regăsit preponderent în actele normative din domeniile "economie şi comerţ", "buget şi finanţe", precum şi domeniul "educaţie, cultură, culte şi mass-media". Studiul a fost realizat în cadrul proiectului "Lupta cu corupţia prin consolidarea integrităţii în Republica Moldova" implementat de PNUD Moldova, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.