Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Felicitarea expediată de preşedintele Igor Dodon către Alexandr Lukasenko a fost ignorată de instituţia prezidenţială bielorusă

Felicitarea expediată de preşedintele Igor Dodon omologului său de la Minsk, Alexandr Lukasenko, a fost ignorată de instituţia prezidenţială bielorusă. Aceasta nu se regăseşte pe site-ul oficial al instituţiei, aşa cum s-a întâmplat în cazul felicitărilor primite de Lukasenko de la ceilalţi şefi de stat. În plus, Igor Dodon a fost printre primii şefi de stat care s-au grăbit să-l felicite pe Lukasenko cu ocazia victoriei controversate obţinute duminică. În opinia unor experţi, acest lucru vorbeşte despre modelul autoritar de guvernare pe care vrea să-l preia Igor Dodon.

Deşi o mare parte a cetăţenilor Republicii Belarus contestă rezultatele alegerilor de duminică, iar liderii europeni au cerut numărarea exactă a voturilor, preşedintele Igor Dodon s-a grăbit să-i adreseze omologului său de la Minsk un mesaj de felicitare.

„Dodon l-a felicitat pe Likasenko imediat ce l/a felicitat Putin, prin urmare el a aşteptat să vadă care va fi reacţia Moscovei, arată nu atât de suverană şi independentă RM şi cu atât mai mult nu arată că promovează o politică externă echilibrată”, consideră NICOLAE NEGRU, editorialist.

De la anunţarea rezultatelor scrutinului, Lukasenko a mai primit mesaje de felicitare din partea unor şefi de state din  Rusia, China, Venezuela, Kazahstan sau Turcia. Liderii europeni s-au abţinut deocamdată să recunoască victoria lui Lukasenko în alegeri. În plus, felicitarea preşedintelui Dodon se pare că n-a fost luată în serios de instituţia prezidenţială de la Minsk şi nu au postat-o pe site-ul administraţiei prezidenţiale. Anterior, în repetate rânduri, preşedintele Dodon şi-a arătat admiraţia faţă de regimul prezidenţial de la Minsk.

„Ce e asta stat prezidenţial? Ai dat cu pumnul în masă, iată aşa, ai făcut: cioc, pentru că e stat prezidenţial şi l-ai pus la punct şi pe procuror, şi pe judecător, şi pe deputat, şi pe prim-ministru. La noi nu e stat prezidenţial. 01.02.55 În Belarus e stat prezidenţial. De aceea, acolo a spus preşedintele şi s-au terminat discuţiile”, spunea Igor Dodon.

„Se observă că Dodon îl imită pe Lucasenko, pe Putin, imită aceşti conducători autoritarişti, dictatori şi tirani. S-a exprimat nu o singură data pentru o republică prezidenţială şi cum a zis el să dai cu pumnul în masa, el este un imitator al lui Lukasenko”, a spus NICOLAE NEGRU, editorialist.

Preşedintele bielorus, Aleksandr Lukaşenko, este la putere de 26 de ani, iar duminică a câştigat un al şaselea mandat consecutiv.
Similare
RECOMANDĂRI