ACTUALITATE

Fluviul Nistru, o problemă diplomatică. Nicu Popescu: „Pregătim o adresare comună către UE pentru a-i invita să ne ofere o evaluare ecologică a râului Nistru”

Experţi din Uniunea Europeană vor face o evaluare ecologică a situaţiei fluviului Nistru, şi impactul asupra mediului adus de hidrocentrala contruită de Ucraina. Ministrul de externe, Nicu Popescu, spune că problema este în vizorul autorităţilor de la Chşinău dar şi a celor de la Kiev.

Mai mulţi internauţi au postat pe reţelele sociale fotografii în care se vede că fluvial Nistru aproape că secat în apropierea barajului. Unii spun că acest lucru s-a întâmplat după ce Ucraina a mai conectat o turbină la Hidrocentrala de pe Nistru. Se caută o soluţie pe cale diplomatică, a dat de înţeles  ministrul de externe, Nicu Popescu, care a anunţat că sunt discuţii cu partenerii din Ucraina.

NICU POPESCU, ministrul de externe: „Pregătim o adresare comună către UE pentru a-i invita să ne ofere o evaluare ecologică a râului Nistrului, a impactului Hidrocentralei asupra râului Nistru, dar şi să ne ajute pe noi cu partea ucraineană să găsim soluţii la problemele eventuale care deja sunt vizibile în albia şi în jurul râului Nistru pentru a minimiza şi evita astfel de probleme ecologice.”

Urmează să fie definitivată o solicitare ce va fi expediată la Uniunea Europeană, în următoarele săptămâni. Nici Popescu a mai declarat că subiectul privind fluviul Nistrului va fi făcut în cadru instituţionalizat, în formatul  - Republica Moldova, Ucraina şi Uniunea Europeană. Contactat de TVR MOLDOVA, atât ministrul Mediului, cât şi serviciu de presă al instituţiei nu au răspuns la telefon. Experţii în ecologie recunosc că problemele pe Nistru sunt  - delicate.

VLADIMIR GARABA, ecologist: „Staţiile hidroelectrice sunt dăunătoare pentru mediu. Se distruge biodiversitatea, radical se schimbă la 70-80% biodiversitatea este distrusă. Dacă vorbim de alimentarea cu apă a oraşelor Chişinău şi localităţile deocamdată nu există un pericol real. Toamna, în perioada aceasta când nu sunt precipitaţii Nistru are un debit scăzut şi de atâta este puţina apă în Nistru. Asta se datorează acestui ciclu sezonier.”

Un studiu realizat de experţi PNUD arată că fluviul are de suferit din cauza complexului  hidro-energetic care afectează calitatea apei, flora şi fauna. Ecologii susţin că zeci de specii de peşti au dispărut, iar debitul maxim al apei a fost redus cu aproape 30 la sută. Impactul negativ se resimte cel mai puternic pe un sector de 150 de kilometric, în aval de Naslavcea. Totodată, specialiştii consideră că instalarea altor noi turbine de către autorităţile ucrainene ar agrava situaţia.