ACTUALITATE

Gadgeturile, la mare căutare în pandemie

Pentru că pandemia a dictat noi reguli de comportament, iar o parte dintre lecţiile de la şcoală sunt în mediul online, părinţii sunt nevoiţi să cumpere dispozitive electronice şi mai puţin rechizite. Orele online au crescut vânzările la laptopuri, tablete şi smartphone-uri, dar şi la alte accesorii.

Când vine vorba de orele online, laptopurile sunt cele mai căutate gadgeturi, dacă pe această masă, spre exemplu, erau câte 8 laptopuri, acum au rămas doar 3 pentru că stocurile sunt epuizate.

MARIA ONICĂ specialist marketing, magazin de electronice: "În acest an am reuşit să monitorizăm o creştere destul de mare. Deja în acest an şi în era actuală, când totul este digitalizat, fiecare copil, adolescent, trebuie să aibă gadgetul lui, ceea ce ţine de laptopuri, ultrabook-ruile, mai ales, s-au vândut foarte bine, aş spune eu, chiar ca pâinea caldă, practic am epuizat toate stocurile pentru că au un preţ destul de ok între 6-8 mii de lei, sunt compacte, sunt uşoare".

O creştere a vânzărilor s-a semnalat şi la tablete.

MARIA ONICĂ specialist marketing, magazin de electronice: "Mai ales cele care au o baterie care ţine bine, 9 ore plus, care au microfon încorporat, camera şi o diagonală de 10 inch".

Şi accesoriile au fost la mare căutare.

MARIA ONICĂ specialist marketing, magazin de electronice: "Ţinând cont de faptul că deja dacă ai laptop, ai nevoie şi de un mouse, de o pereche de căşti, mai ale când învaţă mai mulţi copii în aceeaşi încăpere, e ok să audă fiecare pentru el lecţia care i se predă".

Părinţii spun că pentru orele online ale celor mici ar opta mai degrabă pentru un laptop: "Nu suntem pregătiţi, dar dacă o să trebuiască, o să procurăm. –Cred că laptop. – De ce? – Pentru că ne folosim toţi de el, tableta poate să o strice dacă nu este atentă. – Pentru dezvoltarea copilului suntem gata pentru orice. – Ce anume aţi cumpăra? – Ceea ce este necesar: o tabletă, un calculator, orice".

MARIA ONICĂ specialist marketing, magazin de electronice: "Cel mai bine se vând laptopurile, ultrabook-urile, care sunt în mediu 7 mii de lei, dar depinde şi de părinte pentru că dacă părintele îşi poate permite, îi poate cumpăra copilului şi un laptop cu un măr pe el, care ajunge să coste până la 30 de mii de lei. – Sunt multe din astea vândute? – Da".

Părinţii ai căror copii nu au ore online, spun că nu-şi doresc ca cei mici să stea prea mult în faţa caluclatorului, aşa că au investit în rechizite:  "– Nu, nu am investit în gadgeturi, copiii ar trebui fără ele, chiar şi în ceea ce ţine de şcoală. – Dar nu au ore online? – Încă nu am avut experienţa online, dar nu aş fi de accord, oricum contactul învăţător-elev suta de procente garantează că copilul ştie că merge la şcoală, realizează unde merge, dar acasă e ceva distractive, chiar şi noi cât ne-am ocupat cu copiii, era ca un joc, copii nu luau în serios".

Ministerul Educaţiei spune că peste opt la sută dintre elevi şi 10% dintre profesori nu dispun de tehnică de calcul. Pentru a rezolva problema, ministerul a lansat astăzi campania "Donează un computer pentru Educaţie". Tehnica de calcul poate fi donată de orice persoană. Pe site-ul ministerului este o hartă interactivă pe care puteţi să identificaţi necesităţile dintr-un anumit raion şi numărul de contact al direcţiei de învăţământ. În cadrul proiectului "Prime", cu sprijinul Băncii Mondiale, a fost agreată posibilitatea de a procura tehnică de calcul pentru şcoli, în valoare de 3.5 milioane de dolari. Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru procurarea echipamentelor tehnice necesare în desfăşurarea procesului educaţional, iar mai mulţi cetăţeni străini au donat calculatoare elevilor şi profesorilor.