ACTUALITATE

Holocaustul, cel mai negru capitol din istoria sec. XIX. „Toate rudele mele au murit în camerele cu gaze”

Milioane de evrei dar şi romi, polonezi sau prizonieri de război de alte naţionalităţi au fost ucişi de nazişti în lagărele de concentrare. În fiecare an, pe 27 ianuarie se marchează sfârşitul Holocaustului, cel mai negru capitol din istoria secolului XX. La Chişinău, oficiali, elevi şi membri ai comunităţii evreieşti au ţinut un moment de reculegere în memoria celor ucişi şi au depus flori la monumentul "Victimelor Fascismului".

Acum 75 de ani, armatele aliate au eliberat ultimii supravieţuitori ai lagărelor de concentrare naziste. Simbolul ororilor Holocaustului este considerat lagărul Auschwitz. Acolo au fost duşi, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, peste un milion 300 de mii de prizonieri. Peste un milion au fost executaţi prin împuşcare sau gazare. Pentru a evita panica, naziştii le spuneau prizonierilor evreilor că intrau la duş pentru a fi spălaţi şi dezinfectaţi, dar de fapt îşi găseau sfârşitul în camerele de gazare. Genocid şi lagăre de concentrare au fost şi în Republica Moldova. Iosif Belous a fost închis în ghetoul de la Râbniţa, loc unde au fost deportaţi evreii din Basarabia şi Ucraina.

IOSIF BELOUS, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi din ghetouri şi lagărele de concentrare: „Eu aveam aproape doi ani când am ajuns în ghetoul din Râbniţa. Ucideau oamenii cum voiau”.

Şi această femeie a ajuns în lagăr când avea doar cinci ani: „Toate rudele mele au murit în camerele cu gaze. Noi am trecut prin momente groaznice. Un război greu, eram bătuţi. Pe mine m-au împuşcat chiar atunci când prelevau sânge pentru fascişti”.

Tot ce le mai rămâne generaţiilor viitoare este să-i comemoreze pe care care au murit. În memoria lor s-au depus azi flori la monumentul "Victimelor Fascismului" din Chişinău iar reprezentaţii comunităţii evreieşti au spus rugăciuni.

La eveniment au participat preşedintele Parlamentului, Zinaida Grecianîi şi ambasadori.

ZINAIDA GRECEANÎI, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Permiteţi-mi să îmi exprin solidaritatea cu comunitatea evreilor şi comunitatea romă în această zi de comemorare a victemelor Holocaustului pe care o trăim împreună cu tristeţe, dar şi cu speranţă. Nu aveam dreptul să permitem repetarea Holocaustului”.

Excelenţa Sa BARTLOMIEJ ZDANIUK, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova: „Dintre cei şase milioane de oameni, trei milioane erau cetăţeni polonezi, care au fost executaţi în multe lagăre de concentrare. Vorbim despre o atitudine, o politică urâtă a unor ideologii, în cazul respectiv a ideologiei naziste, care nu trebuie să se repete niciodată”.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: „Au fost trimişi la moarte oameni nevinovaţi, evrei, dar şi romi. În România să ştiţi şi-a asumat pe deplin lecţiile trecutului. Această lecţie a Holocaustului nu cred că va putea fi vreodată suficient de învăţată”.

Nici până astăzi nu se ştie exact numărul evreilor şi al romilor omorâţi în Holocaust. Cei mai mulţi istorici spun că ar fi peste şase milioane, dintre care un milion şi jumătate de copii.