Igor Boţan: R.  Moldova este în proces de recuperare a statutului de partener credibil al UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Boţan: R. Moldova este în proces de recuperare a statutului de partener credibil al UE

Expertul Igor Boţan este de părere că Republica Moldova este în proces de recuperare a statutului de partener credibil al Uniunii Europene. Depinde de clasa politică, dacă acest proces se va termina cu revenirea la normalitate. Şi aceasta pentru că astfel au de câştigat cetăţenii, ţara, dar şi politicienii care se angajează în acest proces vor avea doar de beneficiat de pe urma suportului oferit de UE. Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Despre calitatea relaţiei UE-RM prin prisma celor şase condiţii noi şi vechi”, organizate de Agenţia de presă IPN.

„Mai cu seamă, înţelegem cât de modest este potenţialul de dezvoltare al Republicii Moldova, iar fără un partener cum este Uniunea Europeană, care şi-a demonstrat deschiderea să ajute ţara noastră, va fi foarte greu să menţinem un nivel de viaţă cât de cât decent pentru ca să nu plece chiar toată lumea din ţară”, a declarat Igor Boţan, expert permanent al proiectului.

Igor Boţan afirmă că societatea poate încuraja decidenţii politici să realizeze reformele şi condiţionalităţile înaintate de Uniunea Europeană. Şi aceasta, inclusiv în condiţiile în care UE dezvoltă în localităţi proiecte foarte interesante, şi utile, de exemplu, în Cahul, Ungheni, Cantemir etc.

În opinia sa, cooperarea cu societatea civilă este necesară. Potrivit lui, există posibilităţi de a exercita presiuni asupra decidenţilor şi circumstanţele sunt mai puternice decât interesele politicienilor.

Expertul a amintit în acest sens despre declaraţiile premierului Ion Chicu din luna mai. „Neobligat de nimeni, premierul a făcut declaraţii neaşteptate, care au impresionat opinia publică. Premierul s-a referit la următorul acord cu Fondul Monetar Internaţional. În acelaşi context, premierul a spus că îşi doreşte nu doar integrarea europeană, ci aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, cu cinci domenii de reforme absolut necesare pentru stat”, a subliniat Igor Boţan.

Potrivit lui, Ion Chicu este premierul care se bucură de încrederea socialiştilor şi a democraţilor. Şi chiar dacă nu se bucură de încrederea opoziţiei, opoziţia spune demult, ceea ce mai nou spune prim-ministrul. În opinia sa, sub presiunea circumstanţelor, ar putea exista o înţelegere între forţele politice, astfel încât Republica Moldova să depăşească impedimentele şi să-şi restabilească relaţiile cu Uniunea Europeană şi să recucerească statutul de partener credibil.

„Asta şi-o doreşte toată lumea. Sigur că alegerile sunt alegeri. Va exista competiţie între concurenţi, dar interesele Republicii Moldova şi obligaţiile faţă de parteneri, trebuie onorate”, a mai spus Igor Boţan.

Dezbaterile „Despre calitatea relaţiei UE-RM prin prisma celor şase condiţii noi şi vechi”, sunt ediţia a 147-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Similare
RECOMANDĂRI