ACTUALITATE

Igor Dodon sugerează că decizia Curţii Constituţionale, privind dizolvarea Parlamentului, ar putea să nu fie recunoscută

post-img

Liderul PSRM, Igor Dodon, sugerează că decizia de astăzi a Curţii Constituţionale, prin care s-au constatat circumstanţele de dizolvare a Parlamentului, ar putea să nu fie recunoscută, ca şi deciziile Înaltei Curţi din iunie 2019. Acesta declară că această decizie este o

Igor Dodon declară că cei trei judecători care au votat pentru constatarea circumstanţelor de dizolvare a Legislativului, au uzurpat Curtea Supremă „în interesele politice ale preşedintelui ţării”. 

„Decizia de astăzi este comparabilă cu deciziile Curţii Constituţionale din iunie 2019, când Plahotniuc a încercat să folosească Curtea Constituţională de buzunar pentru a dizolva parlamentul şi a convoca alegeri parlamentare anticipate în speranţa de a obţine mai multe mandate pentru partidul său”, spune Igor Dodon. 

Răspunsul la această decizie poate fi acelaşi ca în 2019, spune liderul socialiştilor: „nerecunoaşterea deciziei Curţii Constituţionale, un vot de neîncredere pentru trei membri ai Curţii Constituţionale cu solicitarea demisiei lor, un apel către partenerii internaţionali pentru a interveni şi a opri aceste încercări de o lovitură de stat constituţională”. 

Amintim că, preşedintele Maia Sandu s-a adresat Curţii Constituţionale pentru a constata circumstanţele de dizolvare a Parlamentului, argumentând prin faptul că, conform Constituţiei, Parlamentul a eşuat să aleagă un Guvern din două încercări şi după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni. Astfel, Curtea a decis astăzi că există circumstanţe de dizolvare a Legislativului. 

Deşi în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi-a construit discursurile în jurul organizării alegerilor anticipate, Igor Dodon s-a răzgândit şi a declarat, între timp, că alegeri anticipate în timp de pandemie nu pot avea loc, insistând că PSRM şi Platforma Pentru Moldova, din care face parte şi Partidul Şor, formează o coaliţie capabilă să voteze un Guvern, în pofida celor două tentative eşuate de votare a unui executiv.