Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Parcul Valea Morilor din Chişinău a fost inaugurat Monumentul dedicat Eroilor Armatei Române - "Cişmeaua general Georgescu Ion"

În Parcul Valea Morilor din Chişinău a fost inaugurat azi, Monumentul dedicat Eroilor Armatei Române - "Cişmeaua general Georgescu Ion". La ceremonie au participat oficiali de la Chişinău şi Bucureşti, inclusiv ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă. Evenimentul are o semnificaţie istorică deosebită întrucât comemorează victimele regimului stalinist, ucise în subsolul fostului Consulat al Italiei, din preajma Parcului Valea Morilor.

Monumentul a fost sfinţit de un sobor de preoţi din Republica Moldova şi România, în frunte cu mitropolitul Basarabiei, Petru. Preoţii au oficiat o slujbă în memoria celor care şi-au pierdut viaţă în perioada regimului stalinist.

Ideea de a restabili monumentul generalului  "Cişmeaua general Georgescu Ion"  îi aparţine avocatului Iulian Rusanovschi, filantrop cunoscut pentru asemenea acte de caritate. În 1937, monumentul se afla tot în Parcul Valea Morilor, lângă drumul care ducea spre fostul sat Buiucani, nume pe care îl poartă astăzi unul dintre sectoarele Chişinăului.

IULIAN RUSANOVSCHI filantrop: „Acest drum trecea în dreapta mea, si datorită hartţilor din 42 am hotărât să localizăm unde se afla aceasta cişmea şi a fost cu 24 de metru mai în spate şi am decis să-l punem în acest scuar mic pentru ca să fie mai accesibil trecătorilor.”

Monumentul a fost restabilit cu ajutorul fotografiilor reconstituite de magistratul Constantin Popa şi arhitectul Mihail Andrieş. Lucrările de reabilitare au început în 2019, în parteneriat cu  Societatea pe Acţiuni Apă Canal care va avea grijă de "Cişmeaua general Georgescu Ion".

VIOREL COJOCARU preot: „Din punct de vedere spiritual este o reparare a greşelii istorice, pentru că acest monument are câteva conotaţii spirituale, în primul rând pentru pentru că adăposteşte un frumos izvor. Ne-an putea imagina daca nu am fi avut apa şi bănuim ca aceasta apa va fi tamaduitoare în aceasta perioada de pandemie.”

La ceremonie au participat ministrul Culturii, Sergiu Prodan şi  ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ ambasadorul României în Republica Moldova: „Daţi-mi voie să adresez felcitări tutoror celor care au contribuit la edificarea acestui monument foarte frumos, care este aşa cum foarte frumos a explicat domnul ministrul al Culturii o pavăză în calea uitării, este extrem de important să nu uităm şi e important să folosim diversele prilejuri pentru a vărsa o lacrimă de recunoştinţă în memoria celor care poate mişeleşte pe nedrept au fost ucişi.”

Pe monumentul "Cişmeaua general Georgescu Ion" sunt trei plăci pe care sunt inscripţionate nume cunoscute ale persoanelor care şi-au pierdut viaţa în acel loc, în anul 1941.  Monumentul a fost ridicat de  Asociațiile "Monumentum" şi  "ASCOR" cu sprijinul Primăriei Chişinau şi al Guvernului României.
Similare
RECOMANDĂRI