Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Republica Moldova se va deschide primul centru de tehnologii digital-media

În Republica Moldova se va deschide primul centru de tehnologii digital-media, care va accelera dezvoltarea serviciilor din industria creativă. Se va numi Mediacor şi tinerii sunt invitaţi acolo să-şi dea frâu liber imaginaţiei în cinematografie, tv sau animaţie, prin intermediul instrumentelor din domeniul new-media. Centrul va costa 1,3 milioane de dolari, bani oferiţi de USAID, Suedia şi UK Aid. Inaugurarea va avea loc în septembrie, anul viitor.

Centrul Mediacor se va afla în campusul Universităţii de Stat din Moldova şi va ocupa o suprafaţă de 3.400 de metri pătraţi. De facilităţile hub-ului vor beneficia 6 dintre cele 11 facultăţi ale USM. 

OTILIA DANDARA, prorector pentru activitatea didactică, USM: "Mediacor va deveni un element foarte important al imaginii USM, o carte de vizită şi o dovadă a unei universităţi altfel. A unei universităţi modernizate".

IGOR ŞAROV, ministrul Educaţiei: "Fără îndoială va însemna o nouă epocă în dezvoltarea industriilor media digitale şi creative în RM, după inaugurarea în 2019 a Centrului Artcor".

Se estimează că peste 1.000 de studenţi şi 150 de profesori vor benefciia de acest proiect. De altfel, şi Universitatea de Stat din Moldova va veni cu o contribuţie la acest proiect de 3 milioane de lei. Organizatorii promit că centrul va fi dotat cu tehnologii ultramoderne, utilizate de cele mai mari case de producţie din lume.

DOINA NISTOR, director, Proiectul de Competitivitate USAID: "Aici vedeţi o tehnologie în testare VR / AR şi acel The Mondalerion care a fost produs de Netflix mai recent. Colegii testează tehnologiile creative care vrem să le aducem în viaţă şi pe platforma Mediacor".

Obiectivul urmărit de donatori este transformarea Republicii Moldova într-o pepinieră de specialişti care vor lansa produse creative ce vor face înconjurul lumii. 

SCOTT HOCKLANDER, şef, Misiunea USAID Moldova: "La sigur nu lipseşte talentul sau pasiunea, lipseşte doar infrastructura - lanasrea căreia este anunţată acum. Partea bună e că Mediacor va pune la dispoziţie echipamente de ultimă generaţie pentru realitate virtuală şi animaţie".

În prezent, în Republica Moldova sunt peste 13 mii de locuri de muncă în domenii creative, la cele peste 2.800 de companii care activează în acest domeniu. 
Similare
RECOMANDĂRI