ACTUALITATE

Infectarea cu COVID -19, decesul unei persoane dragi, criza financiară sau suprasolicitarea profesională - cauze ale depresiei

Infectarea cu Covid -19, decesul unei persoane dragi, criza financiară sau suprasolicitarea profesională, sunt cauze ale depresiei. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că aceste consecinţe pot fi grave pentru societate. De azi şi până la sfârşitul anului, zece psihologi din cadrul unui ONG vor oferi consiliere gratuită persoanelor afectate emoţional.

"Acum o săptamană Covid -19 mi-a luat tatăl, cum o să trăiesc fară asta. Sunt medic şi de trei săptamâni şi lupt pentru viaţa bolnavilor de Covid-19" - acest tânăr s-a infectat de Covid-19 de la colegi. A  aflat după ce a infectat şi pe cineva din familie,  fară să ştie.  A urmat internarea şi 14 zile petrecute închis într-un salon. Cel mai greu pentru el a fost presiunea emoţională căreia a trebuit să-i  facă faţă. 

"sSunt foarte dinamic de firea mea gândul că eşti izolat în mare măsura vorbind de activităţile care le faci de zi cu zi, find izolat doar cu un coleg de camera aceasta pe unii poate să-I ducă chiar şi la depresie. Aşteptarea din punct de vedere emotional, gândidu-mă când mă voi face bine şi izolare, asta a fost cel mai greu. Nu te gândeşti doar la tine ci la persoanele dragi care în această perioadă la fel s-au simţit rău au avut careva simptome", spun oamenii.

Pandemia îşi lasă amprenta grav şi asupra sănătăţii mentale a populaţiei. Psihologii spun că în societate se caută vinovaţii în loc să se caute soluţii pentru ajutor. 

LIUBA CEBAN, fondator "Linia Verde - Antisuicid": "Sunt oameni care acumulează durere în suflet pentru această perioadă, în primul rând vreau să trag atenţia oamenii care trec prin doliu, ei şi aşa sunt afectaţi dar din cauza pandemiei au unele restricţii care fac trecerea prin doliu şi mai complicată".

De la începutul pandemiei, peste 600 de familii din Republica Moldova au pierdut pe cineva apropiat din cauza coronavirusului. Şi cei care luptă în prima linie duc  o adevărată bătălie emoţională. Acumularea emoţiilor negative poate duce la crize. 

Specialiştii de la Linia Verde Antisuicid au semnalat problemele. Astăzi a fost lansat proiectul  "Tu nu eşti singur" iar până la sfârşitul anului zece psihologi vor oferi şedinţe de consiliere gratuită online. 

LIA VÎRTOSU, psiholog: "Unii nu recunosc că au probleme la nivel de emoţii, ar putea să vorbească cu cineva despre asta. Alteori ar putea să închidă, să observăm aceste trăiri de stres prin careva comportamente. În mod gratuit la aceaşi oră, opt seara, marţi miercuri şi vineri".

LIUBA CEBAN, fondator "LINIA VERDE -ANTISUICID": "Dincolo de jocurile politice,ar trebui să tragă atenţia că e important să promovăm şi nişte valori, cum ar fi empatia, pentru că am putea pierde vieţi".

Persoanele cu probleme emoţionale sunt îndemnate să apeleze site-ul care este activ în fiecare seara pe www.pentruviaţă.md  - între orele 21 şi 24. Specialiştii garantează confidenţialitatea.