ACTUALITATE

Iulian Rusanovschi a păşit pe urmele istoriei, într-o campanie de reconstituire a monumentelor

Vom răsfoi şi astăzi file de istorie şi vă prezentăm misiunea nobilă în care s-a angajat, de ani buni, avocatul Iulian Rusanovschi. În perioada interbelică, pe teritoriul Basarabiei au fost ridicate mai multe monumente dedicate unităţii neamului românesc, iar cele mai multe dintre ele au fost distruse de ocupaţia sovietică. Puţine s-au păstrat, iar unele au fost reconstituite datorită unor oameni cu iniţiativă. Iulian Rusanovschi a păşit pe urmele istoriei, într-o campanie de reconstituire a monumentelor.

IULIAN RUSANOVSCHI avocat: „Cum spunea Nicolae Iorga: Dacă nu ştii de unde vii, nu ştii încotro trebuie să mergi. Iar cel care nu îşi cunoaşte istoria, riscă să o repete."

Avocat de profesie, pasionat de istorie şi cultură, Iulian Rusanovchi, se dedică de peste un deceniu reconstituirii memoriei. A restaurat mai multe monumente din perioada României Mari, punând în prim plan - adevărul istoric.

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: „Încercăm, asemeni unui puzzle, după atâţia ani, după 80 – 100 de ani, să reconfigurăm acest tablou al patrimoniului românesc interbelic din Basarabia, cu mari greutăţi: ceva din arhivă, ceva din publicistică, ceva din mărturiile oculare, câte ceva ce s-a păstrat, pe alocuri, prin cimitire sau curţile bisericeşti.”

Avocatul este convins că, peste ani, istoria face dreptate celor care au suferit. Prin refacerea acestor monumente, revenim la rădăcinile neamului.

"Oamenii niciodată nu vor rămâne indiferenţi când vor trece pe lângă un asemenea monument care a fost edificat pentru cei care s-au jertfit şi au vărsat sânge la temelia neamului şi vor înţelege care este menirea lor în istoria ţării noastre."

În 2018, avocatul Iulian Rusanovschi lansează cartea "Războiul monumentelor", lucrare ce reprezintă munca a peste 8 ani de cercetare. În cele peste 700 de pagini, sunt scoase din umbra istoriei monumentele interbelice din Basarabia, Bucovina şi Transnistria.  

„Tot acel material acumulat, preţ de 8 ani, era păcat să nu ia forma unei cărţi pentru a aduce la cunoştinţa publicului larg bogăţia spirituală şi patrimonială pe care am dobândit-o în perioada României întregite."

Misiunea  - pe urmele istoriei – coordonată de Iulian Rusanovschi, a restabilit, până în prezent, peste 20 de monumente interbelice care aduc plus valoare patrimoniului arhitectural şi spiritual.  

"Monumentul "Trei Martiri" reprezintă primul monument care a fost restabilit de către asociaţia noastră între anii 2012 – 2014.
Mesajul important al acestui monument sunt aceste figuri, redate în oglindă, semiluna îndreptată spre est care reprezintă situaţia anterioară a perioadei interbelice, de închinare a ţării la diferite Porţi străine. Iar semiluna care este îndreptată spre vest reprezintă recăpătarea independenţei şi reîntregirea României."

Un alt monument interbelic românesc de o mare importanţă este bustul primului preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, cel ce a instituit Limba Română ca limbă oficială în instanţele judecătoreşti. Monumentul a fost ridicat în 2019.

"Un alt monument care este închinat magistratutului Vespasian Erbiceanu, fiind un bun cunoscător al limbii ruse, a fost trimis de către Ministerul Justiţiei la Chişinău pentru codificarea legislaţiei ruseşti care se aplica atunci în Basarabia şi, ulterior, pentru implementarea legislaţiei româneşti pe acest teritoriu după reîntregirea ţării.

Iulian Rusanovsci mărturiseşte că monumentele nu sunt doar chipuri sculptate în bronz. Ele reflectă lupta ideologică pentru adevăr, motiv pentru care şi-a asumat această misiune nobilă de a le restabili.

„De-o importanţă deosebită este Cişmeaua "General Georgescu P. Ion" care a fost edificată la 20 de ani de la biruinţa Armatei Române asupra germanilor la  Mărăşti şi Mărăşeşti. Ulterior, aceasta cişmea a fost distrusă, aproximativ prin anii  ''50, atunci când a fost reconfigurat şi parcul, şi strada Vasile Lupu. La iniţiativa asociaţiei noastre a fost restabilit exact la 80 de ani de la eliberarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei, aproximativ pe locul său de altădată."

În numele istoriei, avocatul Iulia Rusanovschi spune că va duce în continuare un război al monumentelor, pentru a face dreptate neamului românesc.

"Dan Puric spunea în felul următor: "O ţară se apară printr-o armată puternică sau printr-o statuie de care sunt legate mii de inimi. Pentru mine România este Mihai Eminescu, Vasile Stroescu, Generalul Georgescu P. Ion, Regele Ferdinand, Ştefan cel Mare, chipuri care au fost redate în bronz sau piatră în perioada interbelică în Basarabia şi care, parţial, au fost restabilite prin munca echipei noastre."

Pentru reconstituirea memoriei istorice, din anul 2019 până în prezent, În Republica Moldova au fost edificate şi restabilite, de către mai multe organizaţii, 37 de monumente interbelice româneşti.