Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Jurişti, despre angajarea răspunderii de către Guvernul Chicu: „Se urmăreşte scopul de a denigra, de a anihila roul Parlamentului”

Premierul Ion Chicu mai poate încerca să prezinte angajarea răspunderii în faţa deputaţilor, dar trebuie să înţeleagă că prin ocolirea Parlamentului, Guvernul sfidează voinţa poporului. Opinia a fost exprimată pentru TVR MOLDOVA de doctorul în drept Constituţional, Alexandru Arseni. Dar pentru a pune capăt blocajului politic, Alexandru Arseni crede că în situaţia creată trebuie să intervină Curtea Constituţională.

Angajarea răspunderii Guvernului pe cele patru proiecte de legi a fost făcută cu stângul.

ALEXANDRU ARSENI, doctor în Drept Constituţional: „Această angajare se face în situaţia când Parlamentul nu este în sesiune, când nu poate fi convocat. Parlamentul este în sesiunea ordinară”.

Prin urmare, legile pe care şi-a asumat angajarea, spune Arseni, trebuie să fie examinate de Parlament.

ALEXANDRU ARSENI, doctor în Drept Constituţional: „Or, tocmai Parlamentul a apărut pentru a adopta legi prin intermediul cărora să controleze şi Guvernul, banii şi încă o dată banii. Se urmăreşte scopul de a denigra, de a anihila roul Parlamentului şi de a prelua puterea în mâinile sale domeniul bugetar şi finanţe”.

NICOLAE OSMOCHESCU doctor în Drept Constituţional: „În fond, dacă vorbim de finanţe, de buget, eu tot consider că e o întrebare destul de serioasă şi ar fi bine ca ea să examinată în Parlament, dar avem ce avem”.

Nicolae Osmocescu spune, însă, că premierul nu poate veni la nesfârşit în Parlament.

NICOLAE OSMOCHESCU doctor în Drept Constituţional: „Cât poate dura, nu există nicăieri scris în afară de Constituţie, care prevede foarte clar că Parlamentul poate fi dizolvat de preşedinte în două cazuri: când nu este oferită încredere noului Guvern şi a doua când este blocată actvitatea legislativă timp de 3 luni”.  

ALEXANDRU ARSENI, doctor în Drept Constituţional: Acum trebuie sesizată Curtea Constituţioinală până diseară, şi CCM mâine să examineze. Dle preşedinte, căutaţi-vă de treabă conform articolului, domnule prim-ministru, citiţi articolul din Constituţie. Parlamentul treci la control. Iată ce trebuie să facă CCM. Acum se cer acţiuni prompte”.
 
Similare
RECOMANDĂRI