ACTUALITATE

Klaus Iohannis le-a solicitat omologilor săi din Uniunea Europeană să sprijine Republica Moldova “pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale şi energie electrică”

post-img

Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat luni liderilor europeni să sprijine Republica Moldova în asigurarea alimentării cu gaze naturale şi energie electrică, în contextul în care şi autorităţile de la Chişinău se confruntă cu crize creşterii preţurilor la energie, relatează CaleaEuropeana.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat luni la o întâlnire în format videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, şi premierii din Polonia, Mateusz Morawiecki, Slovacia, Eduard Heger, şi Slovenia, Janez Jansa,  în pregătirea reuniunii Consiliului European din 21-22 octombrie de la Bruxelles, notează sursa citată.

Principalele subiecte aflate pe agenda reuniunii Consiliului European vizează coordonarea la nivel european în contextul pandemiei de COVID-19, agenda digitală a Uniunii, creşterea preţurilor la energie, migraţia, politica comercială europeană şi relaţiile externe ale UE, cel din urmă subiect vizând şi dimensiunea Parteneriatului Estic.

Astfel în perspectiva Summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc în luna decembrie, la Bruxelles, “preşedintele României a subliniat necesitatea sprijinirii de către Uniunea Europeană, prin măsuri concrete, a celor trei ţări partenere care doresc consolidarea relaţiei cu Uniunea”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

“În contextul crizei energetice actuale, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat sprijinirea Republicii Moldova pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale şi energie electrică“, mai transmite sursa citată.

Solicitarea lui Iohannis urmează unui demers similar efectuat şi de ministrul de externe, Bogdan Aurescu. Luni, în marja participării sale la reuniunea miniştrilor de externe din UE de la Luxemburg, şeful diplomaţiei române a anunţat că v-a solicita instituţiilor Uniunii Europene şi statelor membre să sprijine Republica Moldova, ”cu experţi şi asistenţă financiară”, în eforturile sale de a depăşi criza alimentării cu gaze naturale astfel încât ”Guvernul de la Chişinău să implementeze procesul ambiţios de reforme la care s-a angajat după alegerile de pe 11 iulie“.

Ulterior, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro de Ministerul Afacerilor Externe, diplomaţia română a precizat că ministrul Aurescu “a ridicat totodată în discuţie situaţia crizei gazului din Republica Moldova şi a solicitat sprijinul consistent şi rapid al instituţiilor europene şi al statelor membre pentru depăşirea acesteia”.