ACTUALITATE

Legislaţia care reglementează angajarea străinilor la muncă în Republica Moldova va fi modificată

post-img

Procesul de angajare a străinilor la muncă în Republica Moldova va fi optimizat. Parlamentul a aprobat, în şedinţa plenară de astăzi, un proiect de modificare a legislaţiei, în prima lectură.

Potrivit proiectului, urmează a fi exclusă obligativitatea autentificării notariale a spaţiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini.

De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, aşa cum prevede, în prezent legislaţia. În conformitate cu modificările prevăzute, cetăţeanul străin va prezenta pentru acordarea dreptului de şedere în scop de muncă copia contractului individual de muncă.

Va fi exclus din legislaţie şi alineatul care reglementează modalitatea de documentare a străinilor în scop de muncă în baza Listei ocupaţiilor prioritare, aprobată de Guvern. Printre propunerile incluse în proiect se regăseşte şi posibilitatea de prelungire a dreptului de şedere provizorie doar până la 3 ani consecutiv.

De asemenea, persoana juridică ce va prezenta intenţionat acte incorecte sau neautentice autorităţii competente pentru străini pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere în scop de muncă cetăţenilor străini aflaţi provizoriu în Republica Moldova va fi sancţionată cu amendă de până la 7 500 de lei.

”Proiectul de modificare a cadrului normativ în domeniu urmează să optimizeze procesele de angajare a străinilor la muncă pe piaţa autohtonă, să elimine lacunele şi barierele administrative depistate, cu racordarea prevederilor legislaţiei la necesităţile economiei naţionale şi respectarea cerinţelor tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte”, se menţionează în nota informativă a proiectului.

Deputatul PAS Dan Perciun s-a arătat îngrijorat de modificările respective, declarând că acestea deschid larg porţile „pentru importul forţei de muncă ieftină în ţară”.

„S-a eliminat condiţia ca muncitorii străini să fie salarizaţi cu salariul mediu pe economie, acum aceştia vor putea fi plătiţi măcar şi 2700 de lei pe lună indiferent de ramură. Ca de obicei, la insistenţa business-ului mare, fără mari discuţii în societate, prin uşa din spate, Guvernul Chicu şi Parlamentul în frunte cu PSRM, adoptă legi care vor lovi în cetăţenii acestei ţări.

Suntem în plină criză economică, zeci de mii de cetăţeni în ţară şi în diaspora au rămas fără un loc de muncă - iar în acest timp guvernarea în loc să-i susţină, adoptă legi care vor creşte şi mai mult competiţia pe piaţa muncii şi vor face salariile şi aşa mici să stagneze.

Susţin mobilitatea economică, dar asemenea intervenţii trebuie pe larg discutate în societate, agreate, nu promovate pe furiş de un guvern care şi-a bătut cap în epidemie doar de businessul mare, nu şi de oameni sau micii antreprenori.

Mai mult ca atât, tare mă tem că aceşti oameni vor fi aduşi, ascunşi prin nişte hale prin zone economice libere, plătiţi cu 100 EUR pe lună în condiţii brutale”, a explicat vicepreşedintele PAS, Dan Perciun.