ACTUALITATE

VIDEO. UPDATE. Şedinţa Parlamentului. Deputaţii PAS, Platforma DA, Pro Moldova şi PD au părăsit sala de şedinţe

post-img

Şedinţa Parlamentului Republicii Moldova din 3 decembrie 2020

UPDATE 18:22. Şedinţa este declarată închisă.

UPDATE 18:08. A fost reluată şedinţa Parlamentului. Platforma DA, PAS şi PD au cerut ca Parlamentul să voteze anularea votului pentru unele proiecte votate astăzi, din cauza că „nici măcar nu au fost numărate voturile”. Preşedintele şedinţei Parlamentului, Vlad Bătrâncea, a sugerat celor nemulţumiţi să se adreseze Curţii Constituţionale.  

În formă de protest, Pro Moldova, PD, PAS, şi Platforma DA au părăsit sala de şedinţe. Au rămas 52 de deputaţi: cei din PSRM, Partidul Şor şi unii deputaţi neafiliaţi.

UPDATE 15:35: Partidul Socialiştilor şi Platforma „Pentru Moldova” au votat toate proiectele de legi de pe agenda de zi a şedinţei de astăzi a Parlamentului. Cu 51 de voturi a fost aprobat, în prima şi a doua lectură (finală), proiectul de lege privind trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei în cea a Parlamentului. Totodată, a fost votat în două lecturi abrogarea deciziei de a transmite terenul Stadionului Republican către Ambasada SUA. Aceeaşi deputaţi au votat, în prima lectură, proiectul privind anularea „legii anti-propagandă”. 

PSRM a mai anunţat că se propune modificarea componenţei Biroului politic permanent al Parlamentului. Astfel, componenţa a fost completată cu deputatul platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, iar liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, a declarat că formaţiunea nu este pregătită să delege un deputat. 

UPDATE 15:10: După pauza de o oră, Parlamentul şi-a reluat activitatea.


UPDATE 14:00. Deputaţii PSRM şi cei ai platformei „Pentru Moldova” au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului. Deputatul PAS, Igor Grosu, a anunţat ulterior că Parlamentul ia pauză pentru o oră. 

UPATE 13:45. Noi altercaţii în Parlament, după pauza de o oră. În timpul votării proiectelor bugetelor deputaţii PAS şi ai Platformei DA au scandat „Ruşine” şi s-au îmbrâncit cu deputaţii socialişti. 


UPDATE. Altercaţii în Parlament, după ce deputaţii PSRM au blocat accesul deputaţilor PAS şi PPDA către tribuna guvernamentală, unde ministrul finanţelor prezintă proiectul bugetului. Vlad Bătrâncea anunţă pauză de o oră.





UPDATE: A fost reluată şedinţa Parlamentului. La propunerea  PSRM, ministrul Finanţelor a început să prezinte, ce la tribuna guvernamentală, proiectul bugetar, PAS şi PPDA scandează „Anticipate!”, „Ruşine!”. 

”Daţi microfonul domnului Puşcuţa mai tare!”, a spus Vlad Bătrâncea, pe fundalul protestului celor din PAS şi Platforma DA.

UPDATE: Protest în faţa Parlamentului:  Alexandr Slusari şi Igor Grosu au spus protestatarilor că deputaţii PPDA şi PAS vor bloca toată ziua tribuna Parlamentului


 Alexandru Slusari: Platforma DA va face tot posibilul ca să nu admită un conflictul interetnic provocat de Dodon

Pavel Filip: PD salută decizia celor din PAS şi Platforma DA de a bloca tribuna Parlamentului


UPDATE: Deputaţii Platformei DA şi cei ai Partidului Acţiune şi Solidaritate au blocat tribuna centrală a Parlamentului. Preşedintele Legislativului, Zinainda Greceanîi, a anunţat pauză 30 de minute.  

„Politica fiscală - antisocială”, „Ruşine”, scandează cei din Platforma DA şi PAS. 



UPDATE: O altă propunere de excludere de pe ordinea de zi a fost şi pentru proiectul privind statutul limbii ruse. PSRM a insistat ca proiectul să rămână pe ordinea de zi, iar pentru excluderea sa nu au votat suficienţi deputaţi. De asemenea, s-a cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectului ce ţine de Codul audiovizualului, însă, nici acestă propunere nu a fost acceptată.

UPDATE: Platforma DA a propus audierea în Parlament a directorului SIS, a directorului Agenţiei Proprietăţii Publice. Majoritatea deputaţilor nu au acceptat iniţiativele.

UPDATE. Deputatul PAS Igor Grosu spune că pe ultima sută de metri, în ordinea de zi a şedinţei, „au apărut proiecte foarte periculoase pentru stabilitatea societăţii”. De asemenea, deputatul spune că o bună parte din proiecte sunt nepregătite, sunt antipopulare, iar unele au fost trimise deputaţilor cu puţin timp în urmă, respectiv, nu au avut timp suficient pentru a le analiza.

PAS a propus excluderea de pe ordinea de zi a politicii bugetar-fiscale, dar şi a proiectului privind scoaterea SIS-ului din subordinea Preşedinţiei, însă majoritatea deputaţilor nu au aprobat. De asemenea, s-a propus excluderea de pe ordinea de zi şi a altor proiecte, însă majoritatea deputaţilor nu au acceptat.