ACTUALITATE

Maia Sandu: Războiul din Transnistria a fost o tentativă de a opri procesul de obţinere a independenţei Republicii Moldova. Rusia a trimis oameni în această acţiune

post-img

„Războiul din Transnistria a fost o tentativă de a opri procesul de obţinere a independenţei Republicii Moldova. Forţele care şi-au dorit ca noi să devenim independenţi de Uniunea Sovietică au încercat să oprească acest proces şi, din păcate, existenţa acestui conflict transnistrean reprezintă impedimente serioase în dezvoltarea Republicii Moldova”, a declarat preşedintele Maia Sandu într-un interviu acordat portalului stirileprotv.ro. Preşedintele a adăugat că „este foarte clar pentru toţi că Federaţia Rusă a trimis oameni în această acţiune împotriva Republicii Moldova”.

Maia Sandu a adăugat în interviu că este o sarcină importantă găsirea unei soluţii paşnice, diplomatice, de reglementare a conflictului.

„Trebuie să o soluţie care respectă integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova şi reintegrarea trebuie să rezulte într-un stat funcţional. Aceste trei elemente sunt extrem de importante”, a spus Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a menţionat că dialogul cu Rusia este unul complicat, dar necesar.

„Pe agenda noastră sunt multe subiecte. Unele sperăm să reuşim să avansăm mai repede, altele sunt mai complicate. Am discutat despre problema retragerii trupelor ruse, există şi problema lichidărilor muniţiilor de la Cobasna.. Eu cred că noi avem un dialog incipient pe acest subiect şi îmi doresc foarte mult să reuşim să avansăm, pentru că prezenţa muniţiilor de la Cobasna este un pericol pentru toată regiunea. De asemenea, rezolvarea conflictului transnistrean este un subiect pe care îl discutăm cu Federaţia Rusă în contextul Formatului 5+2, pe această platformă. Avem şi probleme de ordin economic. Ne-am dori să eliminăm anumite restricţii pe care le întâmpină exportatorii noştri care vor să exporte pe piaţa Federaţiei Ruse. Avem mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova care muncesc în Federaţia Rusă şi respectiv trebuie să ne îngrijim de mai multe aspecte care ţin de condiţiile de muncă, de asigurarea cu pensii”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a adăugat că prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova sunt în contradicţie cu Constituţia şi cu prevederea de neutralitate a Republicii Moldova.

„Acest subiect, aspectul retragerii trupelor ruse, este un aspect permanent pe agenda bilaterală cu Federaţia Rusă, dar este şi un subiect pe care îl abordăm la toate forurile internaţionale pentru a obţine sprijin de la comunitatea internaţională pentru retragerea trupelor de pe teritoriul nostru”, a afirmat preşedintele Republicii Moldova.