ACTUALITATE

Masca de protecţie, motiv de dispute juridice

Purtarea măştii de protecţie rămâne o măsură eficientă de prevenire a infecţie Covid-19 şi este obligatorie, prin lege. Câţiva avocaţi au contestat în instanţă această decizie a Comisiei de Sănătate Publică privind obligativitatea purtării măştilor în spaţiile publice deschise. Curtea de Apel Chişinău a respins recursul, dar sendinţa nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea Supremă de Justiţie. Avocaţii insistă pe faptul că măsura ar încalcă drepturile şi libertăţile constituţionale ale cetăţenilor.

ANGELA BOSTAN, judecător, Curtea de Apel Chişinău: "Noi am considerat că aceste reglementări a hotărârii respective nu vin în derogare cu reglementările legale ce ţin de obligativitatea autorităţilor statului în anumite condiţii, în situaţia respectivă, în condiţii de pandemie, să instituie anumite restricţii, chiar dacă acestea ar avea o atingere tangenţială a drepturilor la libera circulaţie, pentru că interesul public este unul major".

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: "Paradoxal, dar partea motivatorie sună în esenţă că prin acea decizie se încalcă drepturile şi libertăţilor cetăţenilor, dar instanţa este de părere că aceste drepturi şi libertăţi pot fi restrânse prin decizia unei Comisii din simplu motiv că ne aflăm într-o perioadă de pandemie".

Avocatul Iulian Rusanovschi susţine că decizia Comisiei Extraordinare în Sănătate Publică privind obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise este una abuzivă întrucât, spune el, se încalcă drepturile şi libertăţile cetăţenilor la libera circulaţie şi viaţă privată, drepturi care pot fi îngrădite doar prin legi adoptate de către Parlament. Aşa că avocatul a contestat decizia Curţii de Apel la instanţa superioară.

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: "Comisia este instituită prin hotărâre de Guvern. Toate aceste atribuţii pe care le are nu-i permit să îngrădească aceste libertăţi în niciun caz. Ea poate gestiona sub alte forme pandemia de COVID".

Decizia Comisiei Extraordinare în Sănătate Publică a fost atacată în instanţă la sfârşitul lunii noiembrie 2020. Protecţia oferită de purtarea măştilor în spaţiile publice deschise este un subiect disputat şi la nivel internaţional, dar, în majoritatea ţărilor, măsura este una obligatorie.