ACTUALITATE

Medicii fac, din nou, apel către bărbaţii care s-au tratat de COVID, să doneze plasmă

Aproape 600 de pacienţi Covid-19 se află în stare gravă în spitalele din Republica Moldova. 32 dintre ei sunt conectaţi la aparatele de respiraţie asistată iar şansa lor de se vindeca este tratamentul cu plasma convalescentă. Aceasta conţine anticorpi ce pot lupta cu virusul, dar stocurile din spitale sunt tot mai mici. Medicii de la Centrul de Transfuzie fac un apel către toţi cei care s-au vindecat de Covid 19 să doneze sânge pentru a salva cât mai multe vieţi.

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că situaţia este critică în special în privinţa dozelor de plasmă de grupele întâi şi patru.

SVETLANA CEBOTARI, director, Centrul de Transfuzie: „Astăzi, la zi, stocurile sunt spre epuizare, dispunem doar de 150 de doze preponderent de grupă a 3, cele mai solicitate, inclusiv  în zilele libere au fost solicitate doze de grupa 1, 2,4. Zilnic, în ultima perioadă, numărul unităţilor de doze solicitate de către instituţiile medici sanitare se ridică în jurul la 50 de doze ,deşi anterior, trebuie să recunoaştem, când nu era atâţia pacienţi, era în jurul de 20-30”.

Până acum doar spitalele din Chişinău solicitau plasmă, dar cererea s-a extins la nivel naţional.

SVETLANA CEBOTARI, director, Centrul de Transfuzie: „Niciodată nu poţi să ştii cât de mult se va mări numărul de cazuri severe şi extrem de severe. 
Sau mai bine zis un stoc de 100 de unităţi părea să fie o situaţie normală pote deveni peste o oră o situaţie anormală, când trebuie să ne mobilizăm şi să fortificăm toate capacităţile”.

Medicii fac un apel către cei care s-au tratat deja de infecţia SARS Cov 2.

SVETLANA CEBOTARI, director, Centrul de Transfuzie: „Vreau să vin cu un apel către toi cetăţenii care au suportat, s-au însănătoşit, către toţi bărbaţii cu vârsta între 18 şi 60 de ani au finalizat cu succes tratamentul covid. Ne bucurăm foarte mult pentru persoanele care s-au însănătoşit şi vrem să îi chemăm să devină parteneri şi persoane care ar putea la rândul lor să salveze alte persoane ce suferă de această maladie”.

Medicii fac zeci de apeluri cu speranţa de a recruta noi donatori.

ZINAIDA VARANIŢĂ, medic: „Este o muncă foarte asiduă, dar este foarte necesară pentru situaţia în care ne aflăm, în criza pandemică, muncim zi de zi cu ei, le explicăm sunăm, îi invităm care este procedura. Sunt foarte necesari, tratează pacienţii de covid cu forme grave şi foarte grave”.

Din luna aprilie, centrul de tranfuzii lucrează la capacitate maximă.

SVETLANA CEBOTARI, director, Centrul de Transfuzie: „Suntem de la orele 7 în picioare la serviciu şi plecăm la ora 20 seara cu echipa, de asemenea nu mai spun de acele colete mobile, când colegii mei pleacă în centrele raionale la 5 dimineaţa şi se întorc către orele 11-12 cu acele unităţi de plasmă convalescentă recoltate. Este un lucru enorm, este un lucru care îţi ia şi multă energie şi sănătate, dar totodată înţelegem că fără noi acestă situaţie din sistemul de sănătate nu ar fi posibil de  gestionat mai eficient”.

Până astăzi, 664 de bărbaţi au donat plasmă cu anticorpi. O singură doză de 600 de mililitri, se separă în alte trei doze şi asigură tratament pentru trei pacienţi. Cei care vor să salveze o viaţă pot merge la toate centrele de transfuzie din Republica Moldova.