Mişcarea Politică Unirea, solidară cu  Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina, care cere autorităţilor de la Kiev renunţarea la glotonimul de „limbă moldovenească”
Vizualizari:

Mişcarea Politică Unirea, solidară cu Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina, care cere autorităţilor de la Kiev renunţarea la glotonimul de „limbă moldovenească”

Mişcarea Politică UNIREA (MPU) îşi exprimă solidaritatea cu Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina cu privire la respectarea dreptului românilor din Ucraina de a vorbi şi studia în limba română.

În acest sens, MPU va înainta un demers Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei al Ucrainei, dar şi celorlalte autorităţi ucrainene, în vederea renunţării de către acestea la glotonimul sovietic, inventat - “limba moldovenească”.

„Nu trebuie uitat faptul că situaţia din Republica Moldova, Sudul Basarabiei şi Nordul Bucovinei (inclusiv Ţinutul Herţa), reprezintă o consecinţă directă a Pactului Ribbentrop - Molotov şi la legii lui Stalin, din 02 august 1940, prin crearea RSSM cu separarea Basarabiei istorice în cele trei părţi menţionate mai sus.

Astfel, în semn de respect şi solidaritate cu românii din toate aceste teritorii, este firească respectarea drepturilor lor. La rândul nostru, noi suntem solidari cu Ucraina, în lupta sa cu Federaţia Rusă, în urma anexării ilegale a Crimeii şi a războiului de agresiune din Donbass”, se spune într-un comunicat al MPU.

Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU) cuprinde 20 de ONG-uri naţional-culturale şi organe de presă ale comunităţii româneşti din Ucraina (regiunile Cernăuţi, Transcarpatică, Odessa şi Kiev). CNRU cere renunţarea la glotonimul de „limbă moldovenească” în şcolile din regiunea Odessa.

Link-uri:

Similare
RECOMANDĂRI