ACTUALITATE

Moldovacurată.md: Unii demnitari s-au izolat anul trecut la vilele de la Holercani de frica virusului. Nota de plată – 2 milioane de lei bani publici

post-img

În anul pandemic 2020 mai multe ministere şi agenţii guvernamentale au alocat, în total, peste două milioane de lei pentru închirierea unor vile din cadrul complexului gestionat de Instituţia Publică (IP) „Pensiunea din Holercani”. Vilele, aflate într-o zonă pitorească, pe malul râului Nistru, sunt destinate relaxării demnitarilor. În total 11 instituţii de stat au închiriat pe parcursul anului 2020 căsuţe de odihnă la Holercani, achitând, împreună, 2,04 milioane de lei. Pe lângă preţul chiriei, unele instituţii au achitat, separat, şi utilităţile. Mai multe vile au fost folosite exclusiv de către conducătorii instituţiilor şi de familiile acestora, fapt ce a dus, într-un caz, la demararea unei anchete interne şi la sesizarea Procuraturii.

Despre aceasta se scrie într-o anchetă jurnalistică realizată de moldovacurata.md. Jurnaliştii au solicitat ministerelor şi agenţiilor care au alocat bani pentru odihnă pe timp de pandemie să explice care a fost necesitatea închirierii unor vile pe malul Nistrului, inclusiv în perioada stării de urgenţă din 2020, dar şi cine au fost persoanele care au beneficiat de confortul unităţilor de cazare. Până la data publicării acestui articol doar opt instituţii din 11 au răspuns solicitărilor de informaţii. Răspunsurile au fost însă incomplete şi, parţial, neclare, şi nu au fost divulgate numele persoanelor beneficiare. În acelaşi timp, multe dintre răspunsuri conţin argumente şi formulări similare sau chiar identice, ceea ce poate însemna că răspunsurile au fost coordonate. 

82 de mii de lei pentru relaxarea fostului şef al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat

În vara anului 2020, când starea de urgenţă abia se încheiase, Serviciul Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), instituţie care asigură protecţia demnitarilor din R. Moldova, a încheiat un contract de locaţiune a vilei nr. 11/2 din complexul de la Holercani. Conform contractului, a cărui copie o deţinem, pentru vila de 204 m.p. SPPS a plătit 20 709 lei lunar timp de patru luni. În total - 82 838 lei. În contract apar mai multe neconcordanţe. Acesta datează cu 1 iulie 2020, însă în textul contractului se spune că „termenul de locaţiune se stabileşte de la 1 iunie 2020 până la 31 octombrie 2020”. În anexă se spune, de asemenea, că acesta ar fi din 1 iunie, nu 1 iulie. Reprezentanţii IP Holercani ne-au comunicat că vila a fost închiriată de SPPS în perioada 1 iulie - 31 octombrie, iar plăţile pentru utilităţi pentru cele patru luni au constituit 9 718 lei.

Surse din cadrul SPPS ne-au comunicat că vila de pe malul Nistrului a fost folosită exclusiv de către familia fostului director al instituţiei - Iaroslav Martin. Aceleaşi surse ne-au spus că, după revocarea din funcţie a lui Martin, noua conducere a SPPS a iniţiat o anchetă de serviciu în cadrul căreia angajaţii SPPS care asigură paza complexului „Pensiunea din Holercani” au confirmat că în vila nr. 11/2 a locuit doar Iaroslav Martin şi membrii familiei sale, nu şi alţi angajaţi. „Pentru a se deplasa zilnic pe ruta Chişinău-Pensiunea Holercani, Iaroslav Martin utiliza un autoturism de serviciu. Mai mult ca atât, acesta a pus la dispoziţia soţiei şi a fiicei sale câte un autoturism şi utilizau combustibil procurat de SPPS. În week-enduri familia Martin organiza petreceri şi partide de pescuit cu rude, prieteni şi cumetri”, ne-a scris o sursă din interiorul SPPS.

Care este reacţia fostului director  SPPS, dar şi care sunt alte instituţii care au închiriat vile pe malul Nistrului, citiţi în ancheta publicată de moldovacurata.md.