Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Moţiune eşuată în Parlament. Şeful de la sănătate îşi păstrează portofoliul. Şeful statului a anunţat că-i va oferi Vioricăi Dumbrăveanu ordinul Gloria Muncii

Moţiunea simplă depusă de grupul parlamentar Pro Moldova împotriva politicilor în domeniul Sănătăţii a eşuat în Parlament. Astfel ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu îşi continuă activitatea la şefia ministerului. În timp ce deputaţii opoziţiei au acuzat-o de gestionarea proastă a pandemiei, de majorarea insuficientă a salariilor medicilor şi de testarea redusă a populaţiei, şefa de la Sănătate spune că a moştenit un sistem medical la pământ, iar cu puţinele resurse pe care le are statul, s-a făcut tot ce a fost posibil pentru a stopa răspândirea virusului.


În plenul Parlamentului, şefa de la Sănătate a fost învinuită de deputaţii opoziţiei că n-a insistat pe dublarea salariilor medicilor, Guvernul oferind, de la 1 septembrie, doar o majorare de 30%. 

RUXANDA GLAVAN, deputat Pro Moldova: "Cum având miliarde de lei, care au fost incluse pentru proiecte electorale, reparaţii, achiziţii inutile, aţi acceptat să se majoreze salariile doctorilor doar cu 30%, în condiţiile în care aţi avut posibilitatea să insistaţi să se dubleze salariile tuturor medicilor de la 1 septembrie". 

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii: "Declaraţii eu tot pot face, dar în cazul dat ne fundamenatăm şi pe realitatea economică".

Deputaţii opoziţiei au acuzat-o pe Viorica Dumbrăveanu de gestionarea deficitară a pandemiei, Republica Moldova plasându-se într-un top nedorit al ţărilor din Europa cu un număr mare de îmbolnăviri şi de decese din cauza Covid-19. 

DAN PERCIUN, deputat PAS: "Cele 18 mii de cazuri invocate sunt fantezii, sunt mult mai mulţi oameni bolnavi în această ţară, voi aţi ales să cumpăraţi puţine teste din bani publici, ati ales să economisiţi şi v-aţi bazat pe donaţiile mici şi ocazionale care au venit de la partenerii străini. Aţi pasat responsabilitatea şi aţi făcut economii pe sănătatea oamenilor". 

IGOR MUNTEANU, deputat PPDA: "Situaţia epidimiologică este mult mai gravă acum decât era la începutul pandemiei, în ciuda sacrificiilor umane şi a pierderilor economice majore, ca urmare a restricţiilor aduse de guvern. Am pierdut oameni şi bani". 

În apărarea şefei de la Sănătate au venit socialiştii. Ei spun că vinovate pentru dezastrul din sistemul medical ar fi fostele guvernări, care n-au făcut din sănătate o prioritate. 

BOGDAN ŢÎRDEA, deputat PSRM: "Aţi lăsat un adevărat dezastru în medicină, spitale distruse, un deficit de 5 mii de medici, 66% din populaţie suferind de boli cronice, din 2012, or de covid mor tocmai bolnavii cronici". 

Din plenul Parlamentului, Viorica Dumbrăveanu a anunţat că-şi va duce mandatul până la capăt şi nu va ceda în faţa presiunilor. 

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii: "Da, stimaţi deputaţi vreau să vă asigur că am verticalitate şi am onoare, doar că n-o să-mi dau demisia de onoare pentru că am să duc acest mandat cu demnitate. Mă doare că dvs cunoscând şi nivelul de dezvoltare şi investiţiile, comparaţi sistemul de sănătate din RM cu cele din UE". 

Mulţumit de activitatea ministrului Sănătăţii s-a arătat şi şeful statului, care a anunţat că-i va oferi Vioricăi Dumbrăveanu ordinul Gloria Muncii.  

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: "În pofida situaţiei dificile care este în Republica Moldova, Guvernul, ministerul şi dna ministru, toţi medicii fac faţă acestei pandemii. Eu chiar vreau s-o decorez. Iau în calcul chiar să-i ofer ordinul Gloria Muncii pentru felul în care a gestionat pandemia

După dezbateri de câteva ore, moţiunea simplă asupra politicilor în domeniul sănătăţii a fost respinsă cu voturile PSRM şi PDM.  
Similare
RECOMANDĂRI