Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul basarabenilor care şi-ar dori unirea cu România s-a dublat, în ultimii patru ani, arată datele ultimului Barometru al Opiniei Publice

Numărul basarabenilor care şi-ar dori unirea cu România s-a dublat, în ultimii patru ani, arată datele ultimului Barometru al Opiniei Publice. În acelaşi timp, peste 50 la sută din cetăţenii Republicii Moldova ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc un referendum în acest sens. Totodată, numărul celor care ar vota aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan este de circa 40%.

Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, 33,3% din cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc unirea cu România, iar împotrivă se declară 48% din respondenţi. Numărul adepţilor unirii a crescut constant în ultimii 4 ani şi, practic, s-a dublat. Rămâne neschimbat procentul persoanelor indecise - 12 %.

"17 % au zis că ar vota pentru unirea cu România în 2016, şi 33,3 la sută din respondenţi ar vota pentru, acum. Ar vota împotrivă 66% din respondenţi în 2016 şi 48,3 acum. A scăzut cu 18 la sută".

Datele arată că, în cazul în care va avea loc un referendum privind la aderarea la Uniunea Europeană, mai mult de jumătate dintre basarabeni ar fi pentru.

"Ar vota pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană 58,1 la sută din respondenţi şi ar vota împotrivă 19,9%. Fiecare al cincilea cetăţean nu ar vota. 46:59 Nu ar participa la asemenea referendum 2,6 şi alţi 18 au zis că nu s-au decis".

Aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică ar fi votată de numai 39,5% din respondenţii la cercetarea sociologică. 

"Ar vota pentru aderare 39,5 la sută din cetăţeni, împotriva aderării 35,8 la sută. Observăm că este mare procentul acesta nu s-au decis 20 la sută din cetăţeni. Fiecare al cincilea cetăţean întrebat nu ştie".

Sondajul a fost realizat în perioada 8-20 octombrie pe un eşantion de 1.124 de respondenţi, din 13 regiuni geografice ale Republicii Moldova. Marja de eroare este de +/-3%.
Similare
RECOMANDĂRI